Az EU 27 tagállama mielőbb tárgyalni szeretne a brit kiválásról - Gazdasagportal.hu

Az EU 27 tagállama mielőbb tárgyalni szeretne a brit kiválásról

Mielőbb szeretné megkezdeni a hivatalos kilépési tárgyalásokat az Egyesült Királysággal az Európai Unió 27 másik tagállama – közölte Angela Merkel német kancellár a 27 ország vezetőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően.

A német kormányfő tudatta: az uniós intézmények mindegyike azon dolgozik, hogy az Európai Unió minél erősebb globális szereplő legyen, ezért hatékony munkával a növekedés irányába kell elmozdulni, hogy pótolni lehessen azt, amit el fogunk veszíteni.
A német kancellár azt is elmondta: a tanácskozáson senki nem akarta napirendre tűzni az uniós alapszerződés módosítását.
Az Egyesült Királyság kilépése egyszerre jelentheti azt is, hogy Európa gazdagabb vagy szegényebb lesz, de a lényeg az, hogy több értelme legyen. A cél a jó megoldások közös elérése. Célorientált cselekvésre van szükség pozitív célokkal, előremutató napirenddel – szögezte le.
“Minden, az Európai Uniót próbára tevő megpróbáltatást 28-as körben oldottunk meg. Az Egyesült Királyság kilépése nagyon komoly próbatétel, de az unióban maradt országok képesek lesznek ezzel a kihívással is megbirkózni” – fogalmazott, hozzátéve: a kilépési tárgyalásokat az uniós polgárok érdekeit szem előtt tartva kell vezetni.
Ha az Egyesült Királyság az egységes piacon kíván maradni, az azt jelenti, hogy nem lehetnek kompromisszumok más területeken. “Sem az unión belüli szabad mozgás korlátozása, sem a migráció kérdése nem lehet kitétel” – tette hozzá.
Elmondta: miután az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkét, az uniós intézmények közösen fogják lefolytatni a tárgyalásokat, amelynek során az Európai Bizottságnak központi szerepe lesz.
Hozzátette: az Egyesült Királyság kilépése nem jelenti sem a mélyebb integrációt, sem azt, hogy a nemzeti kormányok hatásköre megerősödne – mondta.
Arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió jövőjéről folytatott megbeszélés középpontjában a biztonságpolitika, a munkahelyek versenyképessége, a fiatalok helyzete állt. A kérdés azért is fontos, mert egyre erősödnek az uniót bíráló hangok. A jelentkező problémák közös kezelése erősíti az európai együttműködést és az unióba vetett bizalmat – tette hozzá.
Francois Hollande francia államfő a tanácskozást követően kijelentette: nincs mód arra, hogy a londoni City maradjon az uniós fizetőeszköz, az euró elszámolási központja, ha az Egyesült Királyság elhagyja az egységes piacot. Minden, az euróval kapcsolatos pénzügyi intézményt el kell költöztetni a brit fővárosból amilyen gyorsan csak lehet – tette hozzá.
A francia államfő beszédében hangsúlyozta: nincs értelme felülvizsgálni a Franciaország és Nagy-Britannia között 2003-ban létrejött úgynevezett touquet-i határőrizeti egyezményt, amely útlevél ellenőrzést tesz lehetővé a határ francia oldalán. Noha a megállapodással az Egyesült Királyság határa lényegében a kontinensre tevődött át, a brit népszavazás eredményének nem szabad befolyásolnia a megállapodást, amely a migráció megfékezésében komoly szerepet játszik – tette hozzá Francois Hollande.(MTI)

Scroll To Top