A rendőrség visszautasít több, a városligeti eseményekkel kapcsolatos sajtóhírt

A rendőrség visszautasít több, a Városligetben, a Közlekedési Múzeumnál történt eseményekről szóló sajtóhírt. A Ligetvédők Facebook-oldalukon azt írták, hogy engedély nélkül bontják a múzeumot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu weboldalon szerdán megjelent közleményében arra reagált, hogy több portálon azt írták: a Ligetvédők egy aktivistáját, aki a Közlekedési Múzeum kéményére mászott fel, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályára vitték és éjszakára bent tartották.
A rendőrségi közleményben az áll: a 32 éves budapesti K. Gergely, aki a múzeum kéményének belső falához láncolta magát, „saját elmondása szerint kábítószer hatása alatt tiltakozott”. A rendőrök a hőség és a férfi „bódult, zavart állapota” miatt több alkalommal hideg vizet adtak neki. Közölték: K. Gergelyt nem a rendőrség, hanem a mentők vitték megfigyelésre kórházba. A rendőrség „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” miatt szabálysértési eljárást indított ellene – tették hozzá.
A közleményben reagáltak azokra a sajtóhírekre is, amelyek szerint kedden a Városligetben a rendőrök fellökték Mécs Imre korábbi parlamenti képviselőt, akinek emiatt megsérült a keze. A BRFK azt írta, hogy Mécs Imrét „egy magánszemély lökte fel a Közlekedési Múzeum előtt”.
Hangsúlyozták továbbá: a rendőrség „nem partner a városligeti események miatt kialakult parttalan vitában, azt a valós tényeket figyelmen kívül hagyó hangulatkeltésnek tekinti”. Továbbra is „a hatályos jogszabályoknak megfelelően, jogszerűen, szakszerűen, az arányosság elvét szem előtt tartva végzi” munkáját, és a tényeknek megfelelően tájékoztat a hatáskörébe tartozó történésekről, amit joggal vár el valamennyi érintettől – fűzték hozzá.
A Ligetvédők a szervezet Facebook-oldalán szerdán azt írták: nem építési terület a Közlekedési Múzeum környéke, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek – a cég állításával ellentétben – nincs bontási engedélye a múzeumépület szerkezeteinek meg- vagy lebontására. Álláspontjuk szerint az erről szóló építésügyi határozatot hirdetményi úton közzé kellett volna tenni a többi között a XIV. kerületi önkormányzat honlapján, hogy az érintettek értesüljenek róla. „Ilyen határozat azonban nem fellelhető” – írták.
Közölték továbbá: a gyülekezési jog által védett, a Közlekedési Múzeum mögötti területre bejelentett tüntetések „a joghierarchia alapján elsőbbséget élveznek a vagyonkezelői területhasználati engedéllyel szemben”.
A Ligetvédők arra reagáltak, hogy a Városliget Zrt. keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: tiltakozók „szűk, garázda csoportja” a bontási területet „megtámadta”, megrongálta a kordont és illegálisan felmászott a Közlekedési Múzeum bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira.(MTI)

Scroll To Top