Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a november 17-én záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán.

Az MBA honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 7,61 százalékról 7,41 százalékra, nyolcheti mélypontra csökkent. Négy héttel korábban 2000 szeptembere óta a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon, egy évvel ezelőtt 6,67 százalékon, két évvel ezelőtt pedig 3,24 százalékon állt a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata.
Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 3,0 százalékkal nőtt az előző heti 2,8 százalékos emelkedést követően, tovább távolodva a három héttel korábban elért, 1995 óta a legalacsonyabb szinttől.
Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 2,0 százalékkal nőtt a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma ugyanakkor 4,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten.
A jelzáloghitel-kérelmek száma hat hete a legmagasabbra emelkedett, azonban továbbra is nagyon alacsony szinten maradt. A vásárláshoz igénybe vett átlagos hitelösszeg 403 600 dollár, 2023 januárja óta a legalacsonyabb volt, ami az első lakásvásárlók arányának fokozatos növekedését mutatja – nyilatkozta Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza.(MTI)

Scroll To Top