Az államháztartás átalakítását ígérte a japán pénzügyminiszter

A japán kormány fokozatosan átalakítja az államháztartást annak látszatát is elkerülendő, hogy a jegybank finanszírozza a szigetország államadósságát – közölte Aszo Taro pénzügyminiszter pénteken, egy nappal azt követően, hogy a jegybank, a Bank of Japan (BoJ) az állampapírok felvásárlásának jelentős növeléséről döntött.

Aszo elmondta: a jegybank és a kormány januári – egyebek mellett 2 százalékos inflációs célt meghatározó – közös nyilatkozatának értelmében a kabinetnek minél előbb fiskális rekonstrukciós tervet kell letennie az asztalra, és fent kell tartani a jegybank függetlenségét – jelentette az NHK japán televízió.
Ezzel párhuzamosan Amari Akira gazdasági reformokért felelős miniszter arról beszélt, hogy a kormánynak még a júliusi felsőházi választás előtt közzé kell tennie növekedési stratégiáját, amelynek az államháztartási helyzettel kapcsolatos kételyekre is választ kell adnia.
A BoJ csütörtöki, elemzők által radikálisnak nevezett döntése értelmében egyebek mellett évi 50 ezer milliárd jen értékben fog hosszú, akár 40 éves lejáratú állampapírokat vásárolni. Ezzel a jegybank az újonnan kibocsájtott állampapírok nagyjából 70 százalékát fogja felvásárolni. A BoJ kötvényállománya két éven belül a duplájára fog nőni, míg az általa birtokolt papírok átlagos lejárata 3-ról 7 évre növekszik majd.
A jegybank időlegesen feladta azt a szabályt is, amely a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez kötötte állampapír-állományának mértékét.
Egyes elemzők szerint az inflációs cél elérése, valamint a gazdaság felpörgetése érdekében tett jegybanki lépések tovább ronthatják a szigetország jelenleg is csapnivaló fiskális fegyelmét. A probléma mértékét jelzi, hogy a GDP-je kétszeresét meghaladó adóssággal rendelkező Japán hitelfelvétele az elmúlt három évben meghaladta az állami adóbevételek mértékét.
Aszo pénteken azt is elmondta, hogy a jegybank lépései ellenére továbbra is nehéz lesz két éven belül elérni a 2 százalékos inflációs célt. A pénzügyminiszter szerint a japán gazdaság fő baja a kereslet és a hitelezés gyenge szintje, amire nem adnak gyors gyógyírt a BoJ csütörtöki lépései. (MTi)

Scroll To Top