Adócsaló bűnbandát számolt fel a NAV

Fantomcégláncolatot és fiktív számlákat használva csaknem 1,2 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a bűnözői csoport, amelyre a napokban csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói és adóellenőrei. Az ügyben három embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság – közölte a NAV szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Sárközi Alexandra elmondta: egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozás Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű gabonát és repceolajat, az áru uniós beszerzését azonban fiktív számlákkal belföldi vásárlásnak álcázták. A csoport tagjai jogtalanul vonták le a valójában meg nem fizetett áfát, a valódi szlovák eladó és a vállalkozástól vásárló belföldi vevők közé több fantomcéget ékeltek.
Ezek a társaságok csak számlakiállítókként működtek, az áru nem került a birtokukba, adóbevallást sem nyújtottak be, ügyvezetőik pedig nyomtalanul eltűntek – ismertette a szóvivő. A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei az ügyben huszonkét helyszínen tartottak házkutatást, a csoport tagjainál megtalálták a bűncselekményt bizonyító okiratokat, és az elkövetők vagyontárgyaival együtt lefoglalták őket.
A két, egyenként tízmillió forint értékű luxusautó, a több mint 15 ezer euró, a 2 ezer amerikai dollár, a 25 millió forintos bankszámla és a minimum 22 millió forintot érő ingatlanok a több hektár erdővel a költségvetést ért kárt hozzávetőleg 100 millió forinttal csökkentik – tette hozzá Sárközi Alexandra.
A szóvivő tájékoztatása szerint a pénzügyőrök a szervezet vezetőinél egy engedély nélkül tartott 9 milliméteres Parabellumot és ötven éles lőszer találtak, továbbá 8 gramm kábítószergyanús anyag is előkerült a házkutatáskor.
Az ügyben őrizetbe vett három embert a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerű, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. (MTI)

Scroll To Top