Jobbik: csak a felvételi árfolyamon van értelme forintosítani a devizahiteleket

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ha valóban tervezi a devizahitelek forintosítását, akkor azt kizárólag a felvételi árfolyamon tegye meg, mert ez jelenthet valódi megoldást a legnehezebb helyzetben lévők problémáira – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A jobbikos politikus sajtóhírekre reagálva örömtelinek nevezte, hogy a kormányzat tervei között felmerült „a Jobbik által régóta mantrázott varázsszó”, a forintosítás. Kiemelte ugyanakkor, hogy csak a felvételkori árfolyamon történő forintosítás ad garanciát arra, hogy a devizahitelekért felelős bankrendszer viselje a terheket. Szintén sajtóhírekre reagálva hozzátette: ezzel a megoldással nem lenne szükség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékának a felhasználásra sem.
Z. Kárpát Dániel üdvözölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) javaslatát az árfolyamgát konstrukciójának rugalmasabbá tételéről, de szerinte ez csak „szépségtapasz”, amely az alapproblémát nem oldja meg.
A devizahitelesek problémáiról tartott háromoldalú egyeztetésekkel kapcsolatban a Jobbik szerint a kormány, a PSZÁF és a Bankszövetség által létrehozott „őskáosz” csak a „hitelesek teljes kisemmizését teszi lehetővé”. (MTI)

Scroll To Top