A vártnál nagyobb mértékben nőtt januárban a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás januárban az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta viszont emelkedett a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statitstics pénteki jelentése szerint.

Januárban a várt 165 ezer helyett 304 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Decemberben, a felülvizsgált adatok szerint, 222 ezerrel emelkedett a számuk.
A foglalkoztatás januári növekedése már sorban a századik havi növekedés volt az Egyesült Államokban, ami a nyilvántartások vezetése óta a leghosszabb növekedési periódus. A foglalkoztatás tavaly nyár óta gyorsuló ütemben bővül.

A munkanélküliségi ráta viszont 0,1 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett januárban. A piac a decemberivel megegyező 3,9 százalékot várt januárra.
A munkanélküliségi ráta növekedése kizárólag statisztikai módszertani okokra vezethető vissza, a részleges kormányzati leállás miatt ugyanis 175 ezer szövetségi kormányzati alkalmazott került be a munkanélküli nyilvántartásba.(MTI)

Scroll To Top