A Takarék Csoportnál kezelt megtakarítások állománya 87 milliárd forinttal nőtt tavaly - Gazdasagportal.hu

A Takarék Csoportnál kezelt megtakarítások állománya 87 milliárd forinttal nőtt tavaly

Csaknem 87 milliárd forinttal 1889 milliárd forintra emelkedett a Takarék Csoportnál kezelt vállalati és lakossági megtakarítások állománya tavaly – közölte a Takarékbank hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a piaci trendeknek megfelelően a takarékoknál is az állampapírok és befektetési jegyek voltak a legnépszerűbb megtakarítási termékek.
Több mint 46 százalékkal, 200 milliárdról 293 milliárd forintra nőtt az állampapírok állománya a Takarék Csoportnál (takarékok, Takarékbank és FHB együtt).
A befektetési jegyek állományában 26 százalékos volt a növekedés, a 2015-ös 88 milliárd forint 111 milliárdra bővült.
Jelentősen nőtt az értékpapírszámlák száma is, míg 2015-ben csaknem 77 ezer ilyen számlát kezelt a Takarék Csoport, addig tavaly év végén már mintegy 21 százalékkal többet, összesen 92,6 ezret – közölték.
A megtakarítási portfolió változása követte a piaci tendenciákat, a megtakarítók az alacsony kamatkörnyezet miatt a korszerűbb befektetési formákat részesítették előnyben a betétekkel szemben. A tavalyelőtti 1514 milliárd forintos lakossági és vállalati betétállomány így a tavaly 1485 milliárd forintra csökkent.
A betétállomány 29 milliárd forintos csökkenése mellett azonban jelentős mértékben, 116 milliárd forinttal emelkedett az állampapírok és a befektetési jegyek állománya, ami azt mutatja, hogy jelentős új források érkeztek a szektorba. A közlemény szerint ebben az is szerepet játszott, hogy 2016-ban már a takarékok összes, országosan több mint 1100 fiókjában elérhetőek voltak a befektetési szolgáltatások.
A Takarék Csoport prognózisa szerint idén és jövőre a lakosság jövedelme a reálbér-növekedés és a foglalkoztatási helyzet javulása miatt emelkedni fog, így a megtakarítások növekedése is dinamikus marad.
A továbbra is alacsony kamatkörnyezetben a magasabb hozamot biztosító pénzügyi eszközök állománya bővül elsősorban, töretlen lesz az állampapírok és a befektetési jegyek iránti kereslet. A hozamok emelkedésével ugyanakkor 2018 második felétől a betétek népszerűsége ismét növekedhet – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top