A román jegybank az idén harmadszor módosította felfelé az inflációra vonatkozó várakozását

A Román Nemzeti Bank az idén harmadszor módosította felfelé inflációs várakozását, így az idei év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít – közölte hétfőn a bukaresti jegybank.

A bukaresti központi bank legutóbb májusban 0,7 százalékponttal emelte a prognózisát, akkor 4,1 százalékos inflációra számított, most ezt módosította újabb 1,5 százalékponttal, 5,6 százalékra. Előzőleg március közepén is 0,9 százalékponttal, 3,4 százalékra emelte az idei várakozását az eredetileg prognosztizált 2,5 százalékhoz képest.
A jegybank a jövő évi inflációs előrejelzését is emelte, így a korábban jelzett 3 százalék helyett 2022 végére 3,4 százalékos fogyasztói áremelkedést valószínűsít.
Júniusban a román éves inflációs ráta 3,9 százalék volt. Az infláció főleg azért emelkedett a korábban valószínűsítetthez képest nagyobb mértékben, mert az energiaárak is gyorsabban nőttek azt követően, hogy az idén liberalizálták a lakossági fogyasztók számára a villamosenergia és a gáz árát.

A román jegybank egyelőre a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon tartja az alapkamatot, erről a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa a múlt hét pénteki monetáris politikai tanácskozásán döntött.(MTI)

Scroll To Top