A régióban Magyarországon biztosított a legtöbb lakás

A régióban Magyarországon biztosított a legtöbb lakás, a magyar lakások 72 százaléka biztosított, a második helyen álló Csehországban ez az arány nem éri el az 50 százalékot, míg a sor végén álló Bulgáriában mindössze 7 százalék – közölte a genertel.hu online biztosító szerdán az MTI-vel.

A lakásbiztosítási penetrációra, illetve a díjakra vonatkozó vizsgálatot a magyar társaság anyavállalata, a Generali PPF Holding végezte el a régióban.
Ami a biztosított lakások arányát illeti, ez Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában gyakorlatilag azonos szinten, csaknem 50 százalékon áll. Horvátországban és Szerbiában pedig éppen eléri a 10 százalékot.
Teljesen más a sorrend a lakásbiztosítások díjainál. Itt Szlovénia vezet 167 euróval, második Csehország 112 euróval, és Magyarország a harmadik, kerek 100 eurós éves díjjal. A sort itt is Bulgária zárja 30 euróval.
A genertel.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar lakásbiztosítások 53 százalékát 5 évnél régebben kötötték, 42 százalékuknál pedig a tulajdonosok nem éltek az értékkövetéssel. Kár esetén így csak a díjjal arányos kártalanításhoz juthatnak.
Az utóbbi időben estek a lakásbiztosítások díjai, illetve ugyanazért a díjért több, vagy magasabb értékű kockázatot adnak a biztosítók. Ezért érdemes a lakásbiztosítás évfordulója előtt valamely online alkusz portálján kalkulálni, mivel nagy valószínűséggel lesz jobb ajánlat a saját biztosító által kínáltnál.(MTI)

Scroll To Top