A kvíz fontossága a mentális egészség megőrzésében

Idősebbek is elkezdhetik, sőt nagyon ajánlott!

kvízA kvízezés egyre elterjedtebb és elérhetőbb szabadidős tevékenység. A kvíz kérdésekre adott válasz kiválasztása, serkenti az agyműködést, az emlékezetet és nem utolsó sorban sikerélményt nyújt. Ezért mindenképpen ajánlott tevékenység minden korosztály számára. Bővíti az ismereteket és előhozza a régen tanultakat is, és (fel)ismerésekkel bővíti a kitöltő személy tudását.

Kíváncsiak voltunk egy szakember véleményére, ezért megkérdeztünk egy mentálhigiénés szakembert, hogyan segít a kvíz a mentális egészség megőrzésében?

– Az életkor elnyúlik ezért az idős korosztály körében egyre több a korral járó mentális problémák megjelenése pl. demencia, alzheimer kor, ami kezdeti stádiumban a memória zavarban mutatkozik meg.
Kutatások bizonyítják, hogy az agy tornáztatásával, edzésben tartásával prevenció eszközeiként, a kialakulás megakadályozásában sokat segít a kvíz kitöltések, ami gondolkodásra serkenti az agyat és memóriát. . Már régen elterjedt szabadidős tevékenység a keresztrejtvény fejtés, ami szintén jó eszköz.

A modern technika által elérhető memória fejlesztés lett az online kvíz játékok, akár már okos telefonon, számítógépen vagy tableten, az olyan weboldalak, mint pl: KvízPortál napi szinten ad különböző érdekes feladatokat, kérdéseket.

Fenntartja a rövid és hosszútávú memóriát. A helyes válaszok megadása sikerélményt is ad, ami szintén fejleszti a mentális egészséget és jó hangulatot nyújt és önbizalom fejlesztésre is jó hatással van.

Minden korosztálynak ajánlom, de különösen az idősebbeknek több szempontból is hasznos kikapcsolódás!

Scroll To Top