A hiteladósok megsegítését szolgáló javaslatot készített az Együtt-PM - Gazdasagportal.hu

A hiteladósok megsegítését szolgáló javaslatot készített az Együtt-PM

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a hiteladósok megsegítése érdekében az Együtt-PM szövetség színeiben politizáló Scheiring Gábor független képviselő. Bevezetni kezdeményezi a magáncsőd intézményét és a védett számlákat.

Scheiring Gábor csütörtökön azt mondta az MTI-nek, véleményük szerint a Fidesz az elmúlt három évben meghozott intézkedéseivel nemhogy nem segített a bajba jutott hiteleseken, de még rontotta is a helyzetüket, akiken pedig a végtörlesztéssel és egyéb kormányzati intézkedésekkel segítettek, azok pedig valójában nem szorultak volna rá erre. A jelenlegi kabinet kormányzása alatt hatról tizenöt százalékra nőtt a fizetési nehézséggel küzdő hitelesek aránya – közölte.
Kijelentette: javaslatuk abból az alapvetésből indul ki, hogy a kormányzati intézkedéseknek elsősorban a legrászorultabbakra kell fókuszálniuk. Hozzátette: nem elég csak a devizalapú lakáshitelesekkel foglalkozni, az intézkedéseknek ki kell terjedniük az egyéb devizahitelekre, a forinthitelekre és a szabad felhasználású hitelekre is. Hangsúlyozta, hogy csak hosszú távon fenntartható döntéseket szabad meghozni, amelyek figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás szempontjait is.
Akik munkanélkülivé váltak, azok két évig maximum havi tízezer forintot törlesszenek, a fennmaradó különbözetet pedig a két év leteltével csak apránként fizessék meg – ismertette a beterjesztendő javaslat részleteit a képviselő. Elmondta: fel akarják kérni a kormányt, hogy gondolja újra Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos elképzelést. Az Együtt-PM egy ingatlanalapot hozna létre, ahol a bankok, az önkormányzatok és a hiteladósok együttműködésével egy hosszú távú szociális lakásszektor alapját is lerakhatnák – mondta.
Scheiring Gábor emellett szorgalmazza, hogy a kormány vezesse be a magáncsőd intézményét. Hozzátette: létrehoznák a védett számlákat is, hogy az alapszükségleteket finanszírozó jövedelmekre ne lehessen banki inkasszót kivetni.(MTI)

Scroll To Top