A hazai ingatlanpiac a jelek szerint visszaáll a válság előtti szintre – ami nemcsak az eladó, hanem a kiadó lakások átlagárain is érezhető

A hazai ingatlanpiac a jelek szerint megállíthatatlanul dübörög: az adatok alapján idén az első három negyedévben több mint 118 ezer ingatlan talált gazdára, ami megüti a válság elmélyülése előtti szintet.  Az egyik legerősebb időszak a július és szeptember közötti negyedév volt, amely az előző év azonos időszakához képest 1,3%-kal magasabb eredményt hozott.

Nem csak az újlakások érdemelnek figyelmet

Az újlakásokra kiemelt figyelem összpontosul – és nagyon úgy tűnik, hogy a szegmens a közeljövőben sem lassít. Bár a statisztikák szerint a kiadott építési engedélyek száma 9%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, egyre több lakás készül el: ezek száma éves összehasonlításban mintegy 30%-kal emelkedett.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a használt lakások szegmense békésen pihen. Igaz, hogy idén országos viszonylatban visszafogott mértékben emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, de bizonyos vidéki nagyvárosokban ennél sokkal nagyobb mértékű volt a drágulás.

Győrben 7%-kal, Budapesten, Debrecenben és Szegeden 11%-kal, Kecskeméten pedig 15%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Az átlagos ingatlanárak emelkedése az ország egyes nagyvárosaiban 2018. január és augusztus között

 

A kiadó lakások az eladó társaik trendjét követik

A piac aktív szereplői számára – azaz a vásárlóknak és az eladóknak – a százalékoknál fontosabb, hogy milyen átlagárak bújnak meg az áremelkedések mögött.  A kiemelt városok közül a legalacsonyabb áron, Szegeden találhatunk lakást (annak ellenére, hogy az országos átlaghoz viszonyítva dinamikusan megugrottak az átlagárak).

A téglalakások szegmensében Debrecen és Kecskemét képviseli a közepes árszínvonalat (415 és 420 ezer Ft/m2 közötti átlagárakkal), ehhez képest a szegedi és győri árszint 9-10%-kal alacsonyabb, a budapesti pedig közel 70%-kal magasabb. Hasonló trendek mutatkoznak a panelek piacán is – bár itt szegedi árak 20%-kal elmaradnak a középmezőnytől, a fővárosiak pedig csak 36%-kal felülmúlják azt.

Átlagos lakásárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2018. augusztusi adatok alapján)

 

Az ingatlanpiacon nemcsak az eladó, hanem a kiadó lakások szegmensének alakulása is izgalmas kérdés. Az elmúlt években azt láttuk, hogy a befektetési formák között reneszánszát éli a lakásvásárlás, ami az albérletpiac árainak bővülésén is tetten érhető.

Átlagos albérletárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2018. augusztusi adatok alapján)

 

Az említett városok közötti sorrend az eladó lakásokhoz hasonlóan alakul: Szeged helyezkedik el a lista legkedvezőbb oldalán, Kecskeméten, Győrben és Debrecenben pedig nem sokban térnek el egymástól az átlagos négyzetméterenkénti árak. A ranglistát a budapesti albérletek vezetik, amelyek a 3500 forint feletti átlagos négyzetméterenkénti áraikkal 60-70%-kal túlszárnyalják a vidéki nagyvárosokban jellemző 2000-2500 Ft/m2-es árszintet.

 

Debrecen lakáspiaca az élvonalba repülhet

A kiemelt városok közül az egyik legnagyobb kérdőjelet Debrecen jelenti, ahol a következő néhány évben megépülő a BMW-gyár valószínűleg a lakáspiacon is változásokat indít el. Az egyetemnek köszönhetően a város belső területei eddig is népszerűek voltak, de a bővülésnek köszönhetően a külváros is fellendülhet.

Ezt a prognózist arra alapozzák, hogy a vállalatnál dolgozók bére garantálni fogja, hogy ki tudják fizetni a lakás bérleti díját – vagy vásárlás esetén a törlesztőrészletet. Kezdetben talán nem a minőségen lesz a hangsúly, de idővel a kínálati oldalnak kiemelten oda kell majd odafigyelnie erre a tényezőre.

 

Forrás: ingatlannet.hu

Scroll To Top