Soha nem látott érdeklődés a lakástakarékok iránt - Gazdasagportal.hu

Soha nem látott érdeklődés a lakástakarékok iránt

„A lakástakarékpénztári megtakarításokhoz járó állami támogatás eltörléséről szóló hétfő reggel beadott törvénymódosítási javaslat hatására jelentős mértékben rendkívül megnövekedett az érdeklődés a lakástakarékpénztári megtakarítások iránt az elmúlt pár órában” – mondta el Vajnági Richárd, a City Hitelbróker Kft. ügyvezetője. Már a múlthéten megjelent piaci híresztelések – miszerint 20% lesz az állami támogatás mértéke – hatására is, a vállalat ügyfeleinek 19 %-a jelezte: az állami támogatás csökkentése előtt újabb megtakarítást indít.

Az elmúlt években a lakástakarékpénztári megtakarítások népszerűségüket a 30%-os állami támogatásnak, illetve a megtakarításhoz járó kedvező és kiszámítható lakáshitel konstrukcióknak köszönhették. Egy 10 éves futamidejű, 20 ezer forintos havi megtakarítási összegű szerződés esetén az állami támogatás 720 ezer forintot is elérte. Az állami támogatásnak köszönhetően az elmúlt években a lakástakarékok hozama kiemelkedőnek számított a piacon, mely egyes konstrukciók esetén akár 10 százalék feletti is lehetett.
A City Hitelbróker Kft. ügyvezető igazgatója, Vajnági Richárd elmondta: már az állami támogatás esetleges csökkentésének hírére is jelentősen megnőtt a napokban a kereslet lakástakarékok iránt. A CHB egy 1000 fős reprezentatív kutatást végzett ügyfelei körében egy lehetséges állami támogatás változással kapcsolatban, melyből kiderül, hogy minden 5. ügyfél az állami támogatás 20%-ra való lecsökkentése esetén is újabb megtakarítást indított volna, még 30%-os állami támogatással. Ezen felül a 30%-os állami támogatás kihasználását tervező ügyfelek több mint 30%-a kettő vagy több lakástakarék szerződés megkötését tervezte. Az állami támogatás megszűnésének hírére az érdeklődés tovább fokozódott: „Az elmúlt pár órában az ügyfelek tömegesen keresték fel munkatársainkat, partnereinket, hogy ha lehetséges, akár még a mai nap folyamán indítanának lakástakarékpénztári megtakarítást, mert nem szeretnének elesni a 30%-os állami támogatástól” – mondta el Vajnági Richárd.
A lakástakarékpénztári megtakarítást választó ügyfelek az utóbbi években egyre inkább hosszútávra terveznek, és gyakran a maximális, 10 éves futamidővel kötnek szerződést. Ezt mutatja az is, hogy a CHB partneri hálózatán keresztül 2010 és 2018 között megkötött lakáselőtakarékossági szerződések 63%-a maximális, 10 éves futamidejű volt. Nem csak futamidő, de a havi betét esetén is sokan a maximális, 20 ezer forintos megtakarítási összeget választják. Míg például 2013-ban a CHB által megkötött lakástakarékok átlag szerződéses összege közel 5,4 millió Ft volt, addig 2018-ban ez a szám meghaladta a 6,4 milliót.

Scroll To Top