A Gazprom megkérdőjelezi az EU-tól való ukrán gázvásárlások jogszerűségét

A Gazprom kételkedik abban, hogy Ukrajna jogszerűen vásárolt földgázt az európai uniós országoktól – közölte az orosz állami gázcég szóvivője szerdán.

Szergej Kuprijanov kijelentette, a Gazprom biztos abban, hogy a jelentős európai cégek nem vesznek részt az Ukrajnába irányuló úgynevezett reverz (ellentétes irányú) gázszállításban.
„Fizikailag egyszerűen nem lehetséges a reverz, mert nincs külön gázvezeték. Ezért csakis valamiféle papíron szereplő, átláthatatlan műveletekről lehet szó, amelyek törvényességét tisztázni kell. Ha a virtuális reverzhez a mi tranzitgázunkat (az Ukrajna területén keresztül Európa több országába továbbított orosz földgázt) használnak, akkor ez egyenesen szabálytalanság, amiért felelni kell. Az ilyen dolgokat ellenőrizni lehet, és be lehet bizonyítani. Van gyakorlatunk független monitoring cégek bevonására arra, hogy ellenőrizzék a gázunk felhasználását Ukrajnában” – jelentette ki a Gazprom szóvivője, akinek szavait a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte.
Kijev 2012-ben állapodott meg a német RWE céggel a gázvásárlásról, így májusig 5 milliárd köbmétert a Gazprom szabta árnál olcsóbban kap. Tavaly novemberben először Lengyelországon keresztül jutott el az első szállítmány Ukrajnába, március végétől pedig részben Magyarországon keresztül kapja Ukrajna az RWE-vel megállapodott mennyiséget.
Moszkva ezzel ellentétben úgy tartja, hogy nem Németországból érkezik a gáz Ukrajnába, hanem az ukrán területen átmenő orosz tranzitgázt fordítják vissza a határon Ukrajnába.
Alekszej Miller, a Gazprom elnöke március végén kijelentette, hogy csalást sejt a mögött, ahogyan Ukrajna a földgázhoz jutását szervezi Európából.
A RIA Novosztyi emlékeztetett rá, hogy április elején az RWE bejelentette, hogy „az Ukrajnának szánt szállításokat a cég gázportfóliójából adják, amely különböző forrásokban tartalékolja a földgázt”.
Vlagyimir Makuha ukrán energiaügyi miniszter-helyettes pedig azt erősítette, hogy az európai uniós országokból a reverz gázszállítás teljesen törvényes, megfelel a nemzetközi szabályozásnak. (MTI)

Scroll To Top