A gazdasági növekedés lassulását jelzi a DIW németországi konjunktúrabarométere

A válság utáni gazdasági növekedés ütemének valószínű lassításával köszöntött be Németországban a koronavírus-járvány második hulláma a berlini DIW gazdaságkutató intézet negyedik negyedévre vonatkozó konjunktúrabarométere alapján.

A Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V. (DIW Berlin) tanulmányának szerdán publikált eredménye szerint a harmadik negyedévi mintegy hat százalékos negyedéves GDP-növekedésre utaló 122,0 pontról  a negyedik negyedévre vonatkozóan 105,2 pontra esett vissza a konjunktúrabarométer értéke.
Az első negyedévi érték 87,1 pont volt, ami a második negyedévben rekordalacsony szintre, 43,5 pontra zuhant. Az index 100 pontos értéke “semleges” állapotot jelöl, ami nagyjából 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésnek felel meg.
A fellendülés “erősen befékeződött” Claus Michelsen, a DIW konjunktúrakutatási vezetője szerint. A gazdasági és közösségi élet újabb korlátozásaira számítva a fogyasztók és a vállalkozások egyaránt óvatos magatartást vettek fel. Ráadásul a vállalatok többsége még a tavaszi zárlat következményeivel küzd és jórészt pénzügyi tartalékait is felélte – fejtette ki. Hozzátette, hogy jelenlegi állás alapján szerinte a gazdasági növekedés folytatódik ugyan az év hátra lévő részében, de korántsem a nyár óta tapasztalt mértékben.
A konjunktúrabarométer romlása annak ellenére is a gazdasági teljesítmény növekedésének várható lassulására utal, hogy a járvány második hullámának következményei még nem érhetőek tetten számos makrogazdasági mutató alakulásában. Mindössze a legutóbb publikált üzleti hangulati felmérések mutatták ki az újabb korlátozások miatti aggodalom erősödését a gazdasági szereplők körében.

A gazdasági aktivitás egyes területeken akár meg is bénulhat ismét, még ha nem is a tavaszihoz mérhető mértékben – figyelmeztet Michelsen. Az elmúlt hetekben például jelentősen megemelkedett az ipari termelés számottevő  mértékű visszaesésének a valószínűsége – mutatott rá.
https://www.diw.de/de/diw_01.c.801517.de/diw_konjunkturbarometer_oktober__rueckschlag_mit_ansage.html

 
(MTI)

Scroll To Top