A Fitch Ratings is elismeri az Eximbank szerepét a magyar vállalatok támogatásában

A Fitch Ratings közzétette jelentését az Eximbankról. A nemzetközi hitelminősítő szakértői elemzésükben kiemelik, hogy a pénzintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában. A hitelminősítő júliusban megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós korábbi ’BBB/F-2’ hitelbesorolását, összhangban a Magyar Állam besorolásával.

 

Töretlen az EXIM Magyarország iránt a befektetői bizalom, amit a pénzintézet közelmúltban megvalósított sikeres nemzetközi kötvénykibocsátása és a 2022-es év várakozásokat túlszárnyaló üzleti eredményei is jeleznek. Az Eximbank 2023 februárjában a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal a valaha volt legnagyobb hazai kedvezményes hitelezési konstrukciót indította el 1000 milliárd forint keretösszeggel, ez Magyarország 2023-ra előrejelzett GDP-jének mintegy 1,25%-a. A program célja a hazai vállalatok versenyképességének elősegítése és az energiahatékonyságot növelő beruházások támogatása. 2023 áprilisában a Bank több mint 1,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki ötéves lejáratú devizakötvényt a nemzetközi piacon, amely során jelentős túljegyzés történt, nagymértékben meghaladva az 500 millió dolláros piaci benchmarkot. A kibocsátáson széleskörű földrajzi diverzifikáció mellett kimagasló számú, mintegy 150 befektető vett részt.  A magyar összevetésben kiemelkedő volumenű befolyt összeget az Eximbank a meglévő adósság refinanszírozására és a tervezett hitelbővülés finanszírozására fordítja.

 

A ’BBB/F-2’ hitelminősítői besorolás megerősítése a Bank stabil működésére, üzleti stratégiájának végrehajtására, valamint a már meghirdetett finanszírozási programok megvalósítására nincs kihatással, a pénzintézet tevékenységét a megszokott módon végzi. Az EXIM Magyarország változatlanul elkötelezett, hogy segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, hozzájárulva a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is.

 

Az Eximbank nemzetközi minősítése a Magyar Állam összes forrásbevonást lefedő, és az EXIM-törvényben rögzített készfizető kezessége miatt megegyezik a Magyar Állam mindenkori hitelminősítésével. Ennek eredményeként a Magyar Állam hitelminősítésének vagy a minősítés kilátásainak változását az értékelést végző intézmények rövid idő alatt átvezetik, megváltoztatva az Eximbank minősítését.

 

Az EXIM Magyarországról

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen, kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő, amely az exportfinanszírozás mellett közel egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.

Scroll To Top