A felhőszolgálatás diadala: 109 év után kettéválik az IBM

A felhőalapú számítástechnika története igazi mérföldkőhöz érkezett most: az IBM, amit 109 évvel ezelőtt alapítottak, kettéválik. A vezetőség bejelentése mögött az az indok áll, hogy ezentúl az IBM a felhő IT-ra fog fókuszálni.

Az IBM a több mint egy évszázados története során mindvégig igyekezett megőrizni piacvezető szerepét, mint számítástechnikai óriás, és emiatt komoly döntést kellett hozzon.

A fizikai számítógépek, szerverek és a többi üzletága mellett mind hangsúlyosabbá vált a felhőalapú számítástechnika a cég életében, és mostanra olyan méretűre nőtt, hogy a további fejlődést gátolná, ha egyben akarná tartani az IBM-et a vezetősége.

Mi lesz veled így, IBM?

Igazából minden megy tovább úgy, mint eddig, legalábbis ami az alapvető fejlesztéseket és szolgáltatásokat illeti. Mindössze annyi változik, hogy a 115 országban több mint 4600 ügyfélnek nyújtott technikai támogatás és a felhő infrastruktúra a teljes mértékben független, új cégé lesz, aminek egyelőre még nincs neve.

Az új cég nagyjából 90 000 alkalmazottal indul útnak és a teljes vezetőségről a következő hónapokban fognak döntést hozni. Minderre ötmilliárd dollárt különített el az IBM. Az informatikai óriást nem kell félteni: jelenleg még több mint 352 000 alkalmazottja van, és amióta 34 milliárd dollárért megvásárolta a Red Hat felhőszolgáltató céget, a cég részvényei 7%-ot erősödtek.

Az IBM már többször karcsúsította önmagát a múltban

A „Nagy Kék”, ahogy az IBM-et becézik régóta, a 90-es évek elején komoly válságba került. Akkor úgy tudott ismét fejlődési pályára állni, hogy elkezdte kiszervezni az egyes üzletágait, mert felismerték, hogy az integrált szolgáltatások nyújtása az igazi erősségük.

A mostani lépés a felhőszolgáltatás kapcsán ugyanezen logikát követi: a cégvezetés igyekszik a fő erősségre fókuszálni az IBM brand keretében. Eközben Magyarországon a felhőalapú megoldások terén elsősorban a Servergarden jár élen, hiszen az egész világon mindinkább a felhőszolgáltatások kezdenek meghatározóvá válni.

Az IBM mostantól a hibrid és AI megoldásokra összpontosít

Az IBM vezetése úgy döntött, hogy a nyílt hibrid felhőre és a Mesterséges Intelligencia alapú megoldások kerülnek mostantól fókuszba náluk, amik már így is a bevételük felét adják, mivel mind a szoftverek eladása, mind a fizikai szerverek iránti időszakos érdeklődés folyamatosan lassul az utóbbi időben.

A cashflow normalizálásán és a hatékonyabb működésen túl más oka is van az IBM-nek a kiszervezésre: a jelentős piaci vezetői szerep visszaszerzése, illetve megtartása.

Az elmúlt tíz évben az olyan, pár évtizede még nem is létező cégek váltak az AI szolgáltatások piacának uraivá, mint a Google, a Facebook vagy éppen az Amazon, míg a felhő terén az Amazon, a Microsoft és a Google is több részesedéssel bír, mint az IBM.

Az IBM tehát úgy folytatja, mint eddig: karcsúbbá, ezáltal agilisebbé válva igyekszik tovább öregbíteni évszázados hírnevét.

Scroll To Top