A feldolgozóipar lassuló bővülését jelzi a februári BMI

A beszerzési menedzserindex (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 54 százalék, szemben az előző havi 55,9 százalékkal, a februári index hosszú távú átlaga 51,8, a hároméves 54,3 százalék – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az indexet alkotó részindexek négy kivétellel növekedtek januárhoz képest. Az exportindex értéke 42 hónap után került 50,0 pont alá 2012 decemberében, de a 2013 januári után a februári is bővülésre utal.
A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján készül, amelynek 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban megegyezik a 2011. március-2012. február között eltelt évvel. 2010. március-2011. február között ugyanakkor csak két szűkülő hónapot mért az MLBKT.
Februárban a termelési mennyiség indexe nőtt a januári értékéhez képest, ami a múlt havi bővülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben négyszer volt nagyobb az index februárban.
Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, a mostani csak a tizedik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya már negyedszer növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, amikor hat hónapból négyben szűkülést mértek.
A foglalkoztatottsági index februárban erősödő ütemben emelkedett a januári növekedés után. Az adatok szerint 2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban emelkedett az index értéke, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben és decemberben.
A beszerzési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhébb növekedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál. A beszerzett mennyiség legalább kilenc hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harminchatodik hónapja növekednek.
A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a kilenc hónapos trendet szakította meg. Az elmúlt hat hónapban háromszor csökkent az index értéke.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és egy hónap szűkülés után újból az import mennyiségének növekedését jelzi. (MTI)

Scroll To Top