A Dachser üzembe helyezi első hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsiját

A Dachser zéró kibocsátású tehergépjárművei gyakorlati tesztjeit követően 2023-ban a logisztikai szolgáltató két hidrogén üzemanyagcellás (FCEV) tehergépkocsit helyez üzembe Németországban.

 

A Dachser tervezetten jövőre helyez forgalomba egy 27 tonnás Hyundai Xcient típusú hidrogéncellás tehergépkocsit a németországi Magdeburgban. A zéró emissziós teherautót regionális szállítmányozásra, valamint a menetrend szerint induló éjszakai járatokra használják majd Berlinben. Egy másik hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsi, a 19 tonnás Enginius Bluepower pedig 2023 közepén kezdi meg szállítást Hamburg belvárosában.

A Dachser tervei szerint 2023 elején kezdi meg a Hyundai Xcient típusú hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsik üzembe helyezését Magdeburgban. A 27 tonna megengedett össztömegű és 18 raklaphelyet kínáló jármű hatótávolsága akár 400 kilométer is lehet, ami azt jelenti, hogy akár két műszakban is használható. A teherautót hivatásos férfi és női sofőrök vezetik majd, akik erre vonatkozó képzésben részesülnek. A FCEV (Full Cell Electric Vehicle – olyan jármű, amely hidrogénből nyer elektromos energiát) tehergépkocsikat nappal a Magdeburg környéki regionális disztribúciós feladatokban tesztelik, éjszaka pedig a Dachser Berlin-Schönefeld-i kirendeltség rendszerforgalmában. Éjszakai használat esetén a károsanyag-kibocsátásmentes tehergépjárművet tandem cserélhető pótkocsival üzemeltetik. Az új tehergépkocsik átadásához megfelelő hidrogén-utántöltő létesítmények állnak majd rendelkezésre a Dachser magdeburgi és berlini fiókja közelében.

“A Kempteni egyetemmel végzett tudományos munka részeként már kidolgoztuk a hidrogénnel üzemelő teherautókban rejlő jelentős potenciálokat a Dachser európai gyűjtőszállítmányozási hálózatára” – mondta el Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) „Az első hidrogén üzemanyagú tehergépkocsik üzembe helyezésével értékes gyakorlati tapasztalatokra tehetünk szert és már várjuk ennek további fejleményeit.”

A Dachser szerződéses partnere a magdeburgi H2 Delivery Truck Pool GmbH & Co. KG. a H2 Green Power & Logistics GmbH-hoz tartozik, amely 2021 végén a Hyundai Xcient FCEV teherautóval mutatta be a hidrogénüzemű haszonjárművek logisztikáját tizenegy német városon átívelő roadshow-ján.

 

A DACHSER-ről:

A Dachser, a németországi székhellyel rendelkező családi vállalkozás két üzleti területen nyújt szállítási logisztikai, raktározási és egyedi szolgáltatásokat: Dachser Air & Sea Logistics és Dachser Road Logistics.

Ez utóbbi két üzletágra oszlik: Dachser European Logistics és Dachser Food Logistics. Átfogó szerződéses logisztikai szolgáltatások és iparág-specifikus megoldások egészítik ki a vállalat kínálatát. A zökkenőmentes szállítmányozási hálózat – mind Európában, mind a tengerentúlon – a teljesen integrált IT-rendszerekkel intelligens logisztikai megoldásokat biztosítanak világszerte.

 

DACHSER Magyarország:

A LIEGL & DACHSER Szállítmányozási és Logisztikai Kft. 1999 óta van jelen a magyar piacon, a szállítmányozási és logisztikai piac meghatározó szereplője. Pilisvörösvári székhelyén az ország egyik legmodernebb logisztikai bázisát üzemelteti.

A H2 Green Power & Logistics GmbH.  A cég zöld hidrogént forgalmaz közúton, vasúton, csővezetéken és belvízi úton. A hidrogént Magdeburgban állítja elő H2 elektrolízissel, a fotovoltaikából, szélenergiából és biomasszából előállított házon belüli zöld elektromos áram felhasználásával. A vállalat az egyik első piaci szereplő, aki teljes ökoszisztémát biztosít a zöld hidrogén számára a CO2-mentes haszongépjárművek számára.https://www.h2greenpowerlog.de/

A Faun Group több mint kétezer embert foglalkoztató tehergépjármű gyártó világszerte. Európa egyik vezető beszállítójaként a szemétszállító járművek, seprőgépek és hidrogénüzemű haszongépjárművek terén hét országban tizenkét egységet üzemeltet. A Faun Group székhelye Osterholz-Scharmbeckben, Alsó-Szászországban található, és az előző pénzügyi évet 500 millió EUR-os bevétellel zárta. Az Enginius, a Faun Group új márkája, ami megnyitja az utat a zéró kibocsátású teherszállítás előtt a Bluepower segítségével. https://www.enginius.de/gérkezést minden európai hátországi terminálra.

Scroll To Top