A budapesti kamara célzott finanszírozási lépéseket szorgalmaz a vállalkozások megsegítése érdekében

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az MNB múlt heti kamatemelését követően a gazdasági stabilitás megőrzését tartja elsőrendűnek, ezért célzott lépéseket szorgalmaz a vállalkozások megsegítése érdekében – jelentette ki Nagy Elek, a BKIK elnöke.

Az MNB október 14-i határozott lépései révén sikerült stabilizálni a forint árfolyamát. A kamatszintet érintő döntések miatt nyilvánvalóan drágulni fognak a hitelek, ami viszont egy adott szint felett el tudja lehetetleníteni a vállalkozások működését.

A BKIK álláspontja, hogy vannak olyan vállalkozások, akiknek az érdekében lépni kell, de célzottan, hogy túl tudják élni ezt a válságot. A kamaráknak a gazdaság egészének a működését kell figyelembe venniük, ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy a hatékonyan és jól működő vállalatok, illetve a potenciális lehetőségeket magukban rejtő vállalkozások lehetőleg segítséget kapjanak.

Másik oldalról egy esetlegesen nem jól átgondolt és kommunikált kamatplafon, hitelmoratórium olyan zuhanást okozhat a forint árfolyamában, ami rendkívül veszélyes. Az elszálló devizaárfolyamok további inflációt okozhatnak, valamint a lakosság is elveszítheti bizalmát a forintban. Márpedig az egy nagyon fontos cél, hogy a lakosság higgyen a forintban, kihasználja a magas kamatok hozamait és a hazai devizában tartsa megtakarításait.

Ezen kívül a jelenlegi likviditási helyzetben egy nem jól átgondolt általános moratórium esetén minden esély megvan arra, hogy az új hitelek folyósítása gyakorlatilag megszűnjön.

Mindezeket figyelembe véve a gazdasági stabilitás megőrzésének elsődleges céljával a BKIK – szakértők bevonásával – elemzéseket fog végezni, amelyek több szempontból is vizsgálják a helyzetet és ezáltal megbízható javaslatokat tud készíteni.

Scroll To Top