Ukrán válság: A Nemzeti Gárda szerint lividálták a Mi-8-as helikoptert lelövő szakadárokat

Megsemmisítették az összes szakadárt, aki részt vett az ukrán légierő Mi-8-as helikoptere elleni szlovjanszki támadásban, amelynek következtében legalább egy tucat katona vesztette életét, köztük egy tábornok – közölte csütörtökön az ukrán Nemzeti Gárda sajtóosztálya.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk fölött csütörtökön lőtték le szeparatisták a jelentések szerint orosz gyártmányú tüzérségi fegyverrel a katonákat szállító helikoptert.
A Nemzeti Gárda közleménye szerint a terrorellenes műveletben részt vevő tüzérségi és légi egységek csapást mértek arra a területre, ahonnan a helikopterre lőttek, és megsemmisítették a támadást végrehajtó szakadár csoportot.
Közben Donyeckből olyan hírek érkeztek, miszerint a „Vosztok” (Kelet) elnevezésű Donyec-medencei szeparatista oroszbarát zászlóalj tagjai kifejezték tiltakozásukat az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” tagjai által elkövetett fosztogatásokkal és árulásokkal szemben. Helybeliek a közösségi portálokon arról adtak hírt, hogy a „Vosztoknak” elnevezett csapat tagjai körbevették a „népköztársaságiak” által megszállt megyei közigazgatási hivatal épületét, és utóbbiak közül őrizetbe vettek néhányat. A zászlóalj tagjai konvojban, Kamaz teherautókon és páncélozott harcjárműveken érkeztek a hivatalhoz, és követelték a „donyecki népköztársaság” képviselőitől, hogy hagyják el az épületet.
A „Vosztok” zászlóaljban állítólag csecsenek és más kaukázusiak is szolgálnak önkéntesként vagy zsoldosként. A CNN amerikai hírtelevízió egy felvételét a napokban tették közé ukrán hírforrások, amely szerint a csapatban szolgálók maguk ismerik el, hogy a Moszkva-barát csecsenföldi elnökhöz, Ramzan Kadirovhoz hű fegyveresek.(MTI)

Scroll To Top