Zuhant a világ legnagyobb alumíniumtermelője által kibocsátott orosz letéti jegyek ára a moszkvai tőzsdén

Kilenc százalékkal esett a RuszAl, a világ legnagyobb alumíniumtermelője által kibocsátott orosz letéti jegyek ára kedden a moszkvai értéktőzsdén azokra a hírekre, miszerint a fejlesztési és külkereskedelmi bank (Vnyesekonombank/VEB) eladhatja az orosz nagyvállalatban birtokolt 3,15 százalékos részesedését.

Helyi idő szerint délben 206,46 rubelen forgott az RuszAl letéti jegye.
A Kommerszant című orosz napilap értesülése szerint Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel kedden tárgyalnak a nyugati szankciók által sújtott Vnyesekonombank feltőkésítésének kérdéseiről. A pénzintézet eddig úgy számolta, hogy 2015-ben 100 milliárd rubel (1 rubel 6,4 forint) friss tőkére lesz szüksége, ha elkezdi a 2020-ig szóló új fejlesztési stratégia megvalósítását. Valójában azonban jövőre 340 milliárd rubel friss likviditást kellene bevonnia, hogy teljesítse kötelezettségeit. A VEB már megelégedne azzal is, ha a szövetségi költségvetésből 60 milliárd rubelt kapna, a maradékot pedig egyes aktívumainak eladásából fedezné, de a büdzsében nincs előirányozva forrás a bank feltőkésítésére.
A Kommerszant úgy tudja, hogy a Vnyesekonombank eladná a RuszAlban, a Gazprom gázipari és az Inter RAO energetikai cégben lévő részesedését, valamint az orosz befektetési alaptól (RFPI) vásárolt jegyeit. Az utóbbi potenciális vevője, a jegybank azonban máris jelezte, hogy nem lát jogi lehetőséget a – több mint 124 milliárd rubelt érő – befektetési jegyek megvásárlására.
Piaci áron a Gazprom 2,7 százalékát megtestesítő letéti jegyekért 80 milliárd, a RuszAl 3,15 százalékáért 22,9 milliárd, az Inter 5,11 százalékáért pedig 31,3 rubelt kaphatna a Vnyesekonombank. A Gazprom és a RuszAl eladásán azonban súlyos, több tízmilliárd rubeles veszteségeket lenne kénytelen elkönyvelni a jelenlegi piaci helyzetben.
A keddi találkozón egyebek között arról is döntést kell hozni, hogy a bank eladja Gazprom- és RuszAl-részesedését, akár a veszteségek lenyelésével is, vagy olyan vevőt keresnek, amely nem piaci áron vásárolja meg a két vállalat letéti jegyeit.
Helyi idő szerint délután két órakor a moszkvai tőzsde irányadó mutatói pluszban álltak: a rubelben számított MICEX-index 0,52 százalékkal 1420,21 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 1,63 százalékkal 0,81 százalékkal 1160,52 pontra emelkedett.
Immár második napja folytatódik viszont a 9 milliárd dolláros adóssággal küzdő Mecsel orosz acélgyártó és bányaipari cég vesszőfutása: kora délután törzsrészvényeinek árfolyama több mint 38, a szavazatelsőbbségieké pedig 16,6 százalékos mínuszban állt. A befektetők attól tartanak, hogy a vállalat nem tud megegyezni hitelezőivel, így csődöt kell jelentenie.
Kicsit erősödött a rubel. A bankközi devizapiacon délben a dollár határidős jegyzése 5 kopejkával 38,65 rubelre, míg az euróé 3 kopejkával 49,68 rubelre gyengült.(MTI)

Scroll To Top