Zsirinovszkij az Oroszország elleni szankciók kapcsán Európát fenyegette

Egész Európát megfenyegette Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőjobboldali, ultranacionalista orosz Liberális Demokrata Párt vezetője és egyben az orosz parlamenti alsóház, a duma alelnöke a TVN24 lengyel hírtelevízió vasárnapi beszámolója szerint.

Zsirinovszkij több televíziós stáb kamerái előtt nyilatkozott arról, hogy fiával együtt rákerült az EU-tagállamok területére történő beutazási tilalommal, illetve ottani bankbetéteik befagyasztásával sújtott személyek listájára. A politikus a célokkal ellentétes hatásúnak minősítette az újabb uniós szankciókat. Mint mondta, Oroszország ettől csak “haragosabb és keményebb” lesz. “Olyan balhét keltünk, a La Manche-csatorna partján is, hogy nem lesz nyugtotok a 21. század közepéig” – nyilatkozta a populista kijelentéseiről ismert Zsirinovszkij, hozzátéve, hogy a maga részéről örül  a “rothadó Európába” való beutazási tilalomnak.
A szélsőséges politikus azzal vádolta meg Európát, hogy konfliktusokat kelt Oroszországgal. Az ottani piac megszerzése miatt először az 1917-es októberi forradalmat készítette elő, utána a Szovjetuniót buktatta meg. “Most pedig tönkreteszitek ezt a piacot” – folytatta, s egyebek között Oroszország feletti repülési tilalommal fenyegetőzött.
A TVN24 újságírójának láttán Zsirinovszkij hosszabb fejtegetésbe kezdett Lengyelországról, melyet a második világháború fő kiváltójának minősített. „A lengyel politika nélkül nem lenne hitleri Németország” – tette hozzá. A szankciókkal kapcsolatban azt mondta az orosz politikus, hogy Lengyelország lesz azoknak a legnagyobb vesztese. Egyben azt tanácsolta, az ország lépjen ki az Európai Unióból és a NATO-ból, csatlakozzon Oroszországhoz és az orosz nyelvet tegye második hivatalos nyelvévé. Zsirinovszkij azzal fenyegette meg Lengyelországot, hogy a „nagy háború” kitörése esetén semmi sem marad belőle, mert azon országok egyike, ahol – mint mondta – NATO-támaszpontok vannak.  – Teljesen elégetjük ezeket az országokat – mondta, a balti országokat is megemlítve. Mindenesetre megnyugtatóan hozzátette: „szeretjük Lengyelországot, nem kívánjuk vesztét”.     Zsirinovszkij már augusztus közepén is hasonlóképpen nyilatkozott Lengyelországról a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak, azt mondván, hogy ha kitörne egy háborús konfliktus Oroszország és a nyugati országok között, Lengyelországot és a balti államokat Oroszország lesöpörné a Föld színéről. A lengyel hírelemzők többsége ezt akkor provokációnak minősítette, ugyanakkor a sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy Zsirinovszkij politikailag kényes esetekben időnként a Kreml nem hivatalos szócsöve. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/zyrinowski-kocham-polske-ale-w-przypadku-wojny-nic-z-niej-nie-zostanie,467963.html

Scroll To Top