Visszaszorulóban a unit-linked típusú biztosítás

Napjainkban a felnőtt lakosság 16 százalékának van megtakarítása, a befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítások díjbevétele egy év alatt közel negyedével csökkent – közölte a Groupama-Garancia Biztosító az MTI-vel.

A 15 és 69 év közötti – a statisztikában felnőttnek számító – korosztály 28 százalékának volt megtakarítása a csúcsnak számító 2009. második negyedévben, tavaly szeptember végére ez az arány 16 százalékra csökkent.
A tavalyi harmadik negyedév végéig 80,2 milliárd forint díjbevételt értek el a biztosítók a unit linked biztosításokból. Egy évvel korábban a díjbevétel még 102,9 milliárd forint volt, ez 22,1 százalékos csökkenést jelent.
Az átlag mögött nagyon eltérőek az egyes biztosítók adatai. Növekedést – igaz mindössze 3,8 milliárd forintos bázisról – az Erste Biztosító produkált, 117 százalékkal. A Magyar Posta Életbiztosítót leszámítva kétszámjegyű a csökkenés a többi biztosítónál. A CIG Pannónia életbiztosítójánál 63 százalékkal, a Groupamánál 35 százalékkal, míg az ING-nél 34 százalékkal esett vissza egy év alatt a unit linked díjbevétel.
A befektetésnek minősülő életbiztosításoknál ma már követelmény a tőke védelme, és a mögöttes alap hozamából való minél magasabb részesedés. Egyes biztosítók – a sajtótájékoztatóikon – 10 százalék feletti hozamelvárásról számolnak be, tekintettel a magyar állampapírok által kínált hozamra. (MTI)

Scroll To Top