Visszaeső árbevételre számítanak a nagyvállalatok

Visszaesett a hazai nagyvállalatok árbevétel-és profitvárakozása a következő egy évre vonatkozóan, ugyanis a cégek átlagosan 0,4 százalékos árbevétel- és 2,6 százalékos profitcsökkenést várnak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index adataiból. Ezzel szemben a gazdasági környezet megítélésére csak rövid távon van hatással a koronavírus-járvány, amiben vélhetően a kormányzati intézkedéseknek pozitív szerepe van. A cégek harmada szerint javulni fog a gazdasági környezet a következő egy évben, három éves időtávon pedig nem számolnak a járvány hatásaival.

 

„A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adatai alapján a magyarországi, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok árbevétel- és profitnövekedését eltüntette a koronavírus-járvány. Jelenleg a vállalatok 0,4 százalékos árbevétel-csökkenéssel számolnak a következő egy évre. A nyereségvárakozásokat tekintve is jelentősen romlott a cégvezetők véleménye, ugyanis átlagosan 2,6 százalékos profitcsökkenést várnak” – foglalta össze az eredményeket Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

 

A nagyobb méretű cégek pesszimistábbak

A cégek következő egy évre vonatkozó árbevétel-és profitvárakozásai rendkívül erős csökkenést mutatnak, és az index történetében először kerültek negatív tartományba. A cég mérete és a várakozások mértéke között összefüggés figyelhető meg, ugyanis a legnagyobb méretű cégek várakozásai a legkedvezőtlenebbek, ami vélhetően annak tudható be, hogy ők lassabban tudnak alkalmazkodni a vírusjárvány okozta drasztikus változásokhoz. A 2-4 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező cégek 0,9 százalékos növekedést várnak, míg a 4-10 milliárd forint éves árbevétel közötti cégek 1,1 százalékos, a 10 milliárd forint éves árbevétel feletti nagyvállalatok pedig 4,1 százalékos visszaesésre számítanak a következő egy évben. Összességében a válaszadók több mint ötöde (21%) árbevétel-csökkenéssel számol, viszont még mindig nagyobb azok aránya, akik bővülést valószínűsítenek (26%). A járványhelyzet a vállalatok jelenlegi árbevételére is rányomta a bélyeget: közel fele (49%) könyvelt el árbevétel-csökkenést az előző év ugyanezen időszakához képest, ez szektor szinten átlagosan 8 százalékos kiesést jelent 2020 második negyedévében.

 

A gazdasági helyzet jobb megítélését  a kormányintézkedések is segítik  

A vállalati döntéshozók visszajelzései alapján a vírusjárvány csak rövid távon befolyásolta kedvezőtlenül a gazdasági helyzet megítélését. Bár a cégek több mint ötöde (21%) romlásra számít, az előző negyedévhez képest jelentősen, 16 százalékról 30 százalékra növekedett azok aránya, akik szerint a magyar gazdaság helyzete javul egy éves időtávban. Középtávon viszont már nem számolnak a járvány hatásaival a vállalatvezetők, ugyanis 39 százalékuk számít javuló gazdasági környezetre. Valószínűsíthető, hogy a cégek a bejelentett gazdasági kormányintézkedések miatt gondolják azt, hogy a járvány nem lesz hosszú távon hatással a gazdaságra, ugyanis szignifikánsan, 21 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a kormány gazdaságpolitikája javítja vállalatuk eredményességét. Ez az arány 2014 óta nem nőtt 20 százalék fölé.

 

 

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 250, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2020. május 28. és június 4. között zajlott.

 

 

 

A K&H Csoport

 

Az ország egyik vezető és országosan közel 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és csoportszinten több mint másfélmillió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2500 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

 

 

K&H Bank

 

2020 első negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  362 milliárd forint

mérlegfőösszeg: (IFRS konszolidált, nem auditált):  3667 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  6,5 milliárd forint

 

K&H Biztosító

 

2020 első negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  18,9 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 180,8  milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  2,7 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5  milliárd forint

Scroll To Top