Világháborús aknát találtak a felrobbant óbudai házban

Egy második világháborús aknát találtak annak az óbudai épületnek a belső udvarán, amelyben robbanás volt múlt szerdán – közölte Petridisz Miklós, a bontási munkák építésvezetője újságírókkal a helyszínen hétfőn.

Fokozott tűzszerészi felügyelet mellett folytathatják csak a romok eltakarítását, a tapasztalatuk szerint ugyanis ahol egy lövedéket találnak, ott lehet több is – közölte a szakember.
Hozzátette, hogy tudomása szerint a robbanótest nem éles, de „bármi lehet benne”.
Elmondta, úgy tudja, az épület sok belövést kapott a második világháborúban és a robbanószerkezetek általában a födémbe fúródtak be.
Jelezte, a környéken több épület bontásánál találkoztak hasonló helyzettel.
Kérdésre válaszolva lehetségesnek nevezte, hogy a vélhetően gázrobbanást követően a födémbe ágyazódott robbanószerkezetek működésbe léptek. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csupán csak feltételezés, ám ez magyarázatul szolgálhat a detonáció szokatlanul nagy erejére.
Petridisz Miklós korábban azt mondta, a most megtalált robbanószerkezet a födémben volt, és a múlt heti robbanáskor zuhant le az udvarra.
A Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a ház felső két szintje leomlott. A mentőalakulatok aznap este két holttestet találtak a romok alatt.(MTI)

Scroll To Top