Világgá mennél munka helyett? Megoldható! Íme néhány tipp!

Female Yeti 2015-ben húzott egy merészet: otthagyta munkahelyét, hogy azt csinálhassa, amit szeret: utazzon. Azóta hat kontinensen járt. Csábító gondolat, de hogyan lehet megvalósítani, finanszírozni mindezt? Megkérdeztük hát a tapasztalatairól, és adott is néhány jó tanácsot.

Female Yeti mielőtt elkezdte tervek nélküli életét, megtervezte az előkészületeket. Az ő receptje szerint már utazás előtt lejebb kell adnunk kényelmes, megszokott életszínvonalunkból. A szórakozásra költött pénzünket a minimálisra kell szorítani, ahol lehet, csökkenteni kell kiadásainkat. Erre jó megoldás a biciklis közlekedeés. Emellett a plusz forráshoz jutásért másodállást is vállalt. Talán a legnehezebb része pedig felszámolni addigi életünk matériáit: Yeti eladta mindenét, ami az állandó költözésben zavarta volna, illetve annak érdekében, hogy legyen pénze álma megvalsítására. Aki nem szeretne mindent fölégetni maga mögött, annak is van megoldás: workaway. Egy kis munkával szállást és ellátást kaphatunk a kiszemelt célállomásunkon.

Hogy milyen napi költéssel kell számolnunk, országonként, kontinensenként nagyon eltérő. Nagy átlagban azt lehet mondani, hogy Ázsiában 5-15 dollárból ki lehet jönni. Észak-Amerikában ez jóval több, itt 30-35 dollárral kell számolnunk. Dél-Amerikában 10-25 dollár a napi költésünk, amelybe a szállást és az étkezést számoltuk bele. Persze ezek lefaraghatók, ha van nálunk sátor, és kellőképpen bevállalósak vagyunk a vadonban vagy az útszélén aludni.

Ha nem tervezünk semmit, az is lehet költségcsökkentő tényező, mondta el Yeti. A repülőjegyek tekintetében sokat spórolhatunk, ha a következő desztinációnkat aszerint választjuk, hogy mi a legolcsóbb. Neki így sikerült eljutnia Thaiföldre. Ázsiában az éjszakai buszokkal kiválóan lehet közlekedni, amivel szállást lehet spórolni, bár van egy sajátos romantikája.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top