Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

A FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese lett 2014-ben hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély

Rangos nemzetközi elismerésben részesült hazánk kiemelkedő kulturális örökségvédelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély. A műemléket a FIABCI World Prix d`Excellence  Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertesének választották.

A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg, a kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett a 2014-es pályázaton a legjobb.

(A díj pontos megnevezése: FIABCI World Prix d`Excellence World Gold Winner, Heritage (Restoration/Conservation) Category)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA pályázat során a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.

„Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra a felújított épületrészeket, a jelenleg látogatható részeket neveztük. Már a hazai pályázaton is nagyon örültünk a győzelemnek, de ez a nemzetközi, világszintű elismerés minden képzeletünket felülmúlja. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése és jelenlegi hasznosítása is értékelési szempont volt a pályázaton. Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért.

Köszönet érte mindenkinek, aki a felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Ez az elismerés a magyar műemlékvédelem és építőipar elismerése is. Köszönet illeti a kastélyt üzemeltető társaság tulajdonosait, hogy évek óta anyagilag támogatják a fenntartást és üzemeltetést. Külön köszönet Gödöllő Város Önkormányzatának, és a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, akik a kezdetetektől kiemelkedő segítséget nyújtottak a felújításban és mindvégig figyelemmel kísérték a munkálatokat. Emellett köszönet a kulturális tárca vezetőinek és munkatársainak, hogy mind anyagilag, mind szakmailag segítik a kastély, és múzeumának folyamatos fenntartását.

Egyúttal reménykedem és bízom abban is, hogy ez a nemzetközi elismerés, a világdíj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a közeljövőben döntés születhet arról, hogy a kastély jelenleg még romos, nem látogatható részei is megújulhassanak fejlesztési források felhasználásával. A felújítás folytatásához a kastély részéről minden erőnkkel készen állunk.” – mondta el a díj hazai bemutatásakor Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

A Gödöllői Királyi Kastély épülete és parkja a magyar állam örökös tulajdona.

Az ingatlan tulajdonosi jogait az Állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja.
A kastély üzemeltetője és vagyonkezelője a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft..
A kft. tulajdonosai: Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. (többségi tulajdonos), Gödöllő Város Önkormányzata és a MaHill Mérnökiroda Kft.
A kastély működését az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja.

A FIABCI Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj  pályázatról:

A pályázat célja a világ legjobb ingatlanfejlesztéseinek nemzetközi elismerése. A FIABCI tagországai a minél sikeresebb szereplés érdekében nemzeti pályázatot rendeznek és a győztesek indulnak a nemzetközi versenyben. Brazília rendezte elsőként meg nemzeti pályázatát. Példáját Malaysia követte. Magyarország volt a harmadik a sorban. 2014-ben már 15 ország rendezett nemzeti ingatlanfejlesztési pályázatot és mára a FIABCI World Prix d`Excellence a nemzeti  pályázatok rendszerén alapuló világversennyé fejlődött.

A pályázatokat a nemzetközi zsűri komplex ingatlanfejlesztési szempontok alapján értékeli (környezetvédelem, építészet, városfejlesztés, műszaki színvonal, marketing és értékesítés, gazdaságosság, a beruházás megtérülése, társadalmi hasznosság).

A 2014. évi pályázat zsűrijében 31 ország 67 ingatlanszakembere vett részt. A díjátadás 2014 május 21.-én Luxemburgban volt.

A pályázat média támogatója a Wall Street Journal, mely teljes oldal terjedelemben mutatta be a győztes pályaműveket.

A gödöllői kastély azzal nyerte el a lehetőséget a nemzetközi megmérettetésen való részvételre, hogy 2013 év végén megnyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot – melyet a Magyar Ingatlan Szövetség és a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozta közösen ír ki.

Scroll To Top