Veszélyes játékok forgalmazását tiltotta meg a fogyasztóvédelmi hatóság

Nem biztonságos rollereket, gyerek tricikliket és lábbal hajtható kisautókat talált vizsgálatai során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a veszélyes termékek forgalmazását megtiltották.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint a szakemberek összesen 22 féle rollert, triciklit, játék gördeszkát és lábbal hajtható kisautót vizsgáltak, és 12 termékről állapították meg, hogy nem biztonságos.
A vizsgált rollerek közül többnél nem volt megfelelő az első kerék átmérője, illetve a kormánymarkolat kialakítása, ami veszélyezteti a stabilitást. Találtak olyan játékrollert, amelynek vázán éles élek és hegyes hegesztési varratok voltak.
A közlemény szerint a kifogásolt triciklik a stabilitás-vizsgálatoknál buktak el. Azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel. Ezeknél a játékoknál is találtak a szakemberek veszélyes éleket, hegyes végződéseket, és olyan réseket, ahová a gyerekek ujja könnyen beszorulhat.
Ugyanez volt a hibája az egyik vizsgált játékautónak is, amelybe a gyerekek ujja könnyen becsípődhet.
A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit – közölte az NFH.
A termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.
Mivel minden második termék fennakadt az ellenőrzésen, a vizsgálatokat folytatni fogják – tájékoztatott a fogyasztóvédelmi hatóság.
A vizsgált termékek listája megtalálható az NFH honlapján.(MTI)

Scroll To Top