Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.20

A dollár továbbra is erősödik A dollár továbbra is erősödött az FOMC jegyzőkönyvének mai közzététele előtt (lásd alább). A tegnap közzétett, vártnál kedvezőbb USA-beli áprilisi építési engedélyek és új lakásépítések száma bővíti a vártnál kedvezőbb közelmúltbeli adatok körét, ami arra utal, hogy az USA gazdasága az 1. negyedévben a mostoha időjárás és a kikötősztrájk miatt torpant meg

•A dollár továbbra is erősödik A dollár továbbra is erősödött az FOMC jegyzőkönyvének mai közzététele előtt (lásd alább). A tegnap közzétett, vártnál kedvezőbb USA-beli áprilisi építési engedélyek és új lakásépítések száma bővíti a vártnál kedvezőbb közelmúltbeli adatok körét, ami arra utal, hogy az USA gazdasága az 1. negyedévben a mostoha időjárás és a kikötősztrájk miatt torpant meg. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 6 bázisponttal emelkedtek tegnap és tegnapelőtt. Eközben az európai adatok meglepően egyre kevésbé lettek pozitívak, ami egyre kevésbé támogatja az euró fellendülését. Ezenkívül az EKB tanácstag, Benoit Coeure azon megjegyzései, miszerint az EKB nyár előtt valószínűleg felgyorsítja kötvényvásárlásait, csökkentették a német Bund kötvények hozamát, és növelték az USA-beli kötvények európai kötvényekkel szembeni előnyét. Úgy tűnik, hogy az amerikai dollár iránti hozzáállás most ismét fordulatot vesz.

•Torzulások az 1. negyedévben A piac mostanában emlegeti azon gazdasági torzulásokat, amelyek a lassú növekedést okozták. A Wall Street Journal egy széles körben idézett híre szerint március volt talán a legrosszabb hónap a 2008/2009-es pénzügyi válság óta, de azt a nyugati-parti kikötősztrájknak tulajdonította, amely miatt az import emelkedett, valamint jelentős csökkenés állt be a nettó exportban. Ezután a San Franciscó-i Fed egy tanulmányt tett közzé, miszerint a szezonális korrekció miatti problémák nyomást gyakorolnak az 1. negyedéves GDP adatokra. Egy „második körös szezonális korrekciót alkalmaztak.” „Ezen korrekciót követően az összevont növekedés a jelentés szerintinél sokkal gyorsabb volt az első negyedévben” – összegezték. Számításaik szerint a gazdasági növekedés negyedéves szinten (szezonálisan korrigált) 1,8% volt az 1. negyedévben (a kezdeti becslés 0,2% volt). (A dokumentum elérhető az interneten:http://www.frbsf.org/economic-research/publications/economic-letter/2015… ) Ez a tanulmány azonban ellentmond a másiknak, amelyet négy nappal korábban a Fed Kormányzótanácsa publikált, miszerint „nincs meggyőző bizonyíték” a szezonális korrekcióval kapcsolatos problémára (http://www.federalreserve.gov/econresdata/notes/feds-notes/2015/residual… ) Mindazonáltal az egyre élénkebb vita bizonyítékot ad azok kezébe, akik a múlt évi események ismétlődésére számítanak, és ezért támogatja azon FOMC tagokat, akik kibúvót keresnek a kamatlábemelés alól. Ezért bika jellegű az USD-ra nézve. A korrigált 1. negyedéves GDP adatot május 29-én teszik közzé.

• Eközben az atlantai Fed „GDPNow” becslése az USA 2. negyedéves GDP-jéről negyedéves szinten 0,7% (szezonálisan korrigált), amely messze elmarad a piaci előrejelzéstől (+2,7%). Ez azonban nem lesz közzétéve július 30-ig, amikorra a vita már továbbhalad.

• Görög megállapodás május végéig? A német kancellár, Merkel és a francia elnök, Hollande tegnap elmondták, hogy fel kell gyorsítani a Görögországgal folytatott tárgyalásokat, hogy május végére megállapodásra jussanak az ország pénzügyi szükségletei miatt. Az EK elnöke, Juncker szerint május végére vagy június elejére várható megállapodás. Azonban egy másik forrásból származó veszély bukkant fel: Merkel 311 kereszténydemokrata párti képviselőjéből (Bundestag, azaz a német parlament alsóháza) 100 látszólag ellenzi Görögország további segélyezését. A Bundestagnak el kellene fogadnia a Görögország segélyprogramjának feltételeiben beállt jelentős változásokat. A Görögországgal való megállapodás nagy kockázattól mentesítené az eurót, ezáltal pozitív az euróra nézve. A sikertelenség pedig katasztrofális lenne.

• Japán növekedése felülmúlta a becsléseket Japán GDP-je negyedéves szinten 2,4%-kal (szezonálisan korrigált) emelkedett az 1. negyedévben; korábban, a 4. negyedévben 1,5% volt, a becslések pedig 1,6%-ra számítottak. Ez nem csak a defláció miatt volt; a nominális növekedés is jelentős volt. A tőkebefektetés az utóbbi négy negyedévre visszatekintve először emelkedett, a készletek is emelkedtek, ami jelzi, hogy a vállalatok egyre optimistábbak. Másrészt lehetséges, hogy a készletek felhalmozódásában fordulat állhat be a következő negyedévekben, és a növekedés emiatt lassulni fog. Mindazonáltal a tokiói részvények emiatt magasabb szinten nyitottak, és az USD/JPY pár velük együtt emelkedett, jelezve a szokásos pozitív korrelációt.

• Mai események: A fő esemény ma az áprilisi FOMC értekezlet jegyzőkönyvének közzététele lesz. A jegyzőkönyvből valószínűleg kiderül, hogy az FOMC tagok továbbra is az idei kamatlábemelés mellett teszik le voksukat, amint az a közelmúltban több Fed hivatalnok beszédében elhangzott. A fókuszban az áll majd, hogy a Fed hivatalnokok hogyan vélekednek a közelmúltbeli kedvezőtlen növekedési adatokról, amelyek befolyásolják döntésüket arról, hogy mikor emeljék vagy emeljék-e a kamatlábakat. Az 1. negyedéves lassú gazdasági növekedést milyen arányban tulajdonítják a mostoha időjárásnak és a kikötősztrájknak? A befektetők arra is kíváncsiak, hogy tesznek-e utalást arra, hogy a dollár erőssége hogyan befolyásolja az USA gazdaságát. Természetesen alaposan elemzik az inflációról alkotott nézetüket is. Ha a jegyzőkönyv kissé megszorítás-párti hangvételű és optimizmust jelez a jövővel kapcsolatban, a dollár valószínűleg erősödni fog a főbb párjaival szemben.

• Az FOMC jegyzőkönyve mellett a Bank of England közzéteszi a májusi politikai értekezletéről szóló jegyzőkönyvét. A jegyzőkönyv várhatóan hasonlít a közelmúltbeli inflációs jelentés hangvételére, és elismételheti a Monetáris Politikai Bizottság tagjainak nézetét, miszerint „a következő intézkedés valószínűleg emelés lesz”. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy továbbra is van-e két tag, akik szerint a kockázat finoman kiegyensúlyozott, és az előzőleg a kamatlábemelést szorgalmazó tagok valószínűleg továbbra is azt szeretnék-e, hogy a hamarosan bármikor megszorításra kerüljön sor. További kulcsfontosságú pontot azon tárgyalások képezik, amelyek a nagyon alacsony inflációs ráta bértárgyalásokra gyakorolt hatásáról szólnak. Úgy tűnik, hogy két tábor van a Monetáris Politikai Bizottságban: azok, akik szerint az alacsony infláció miatt a bérkövetelések alacsonyak maradnak, valamint azok, akik szerint az emelkedő bérkövetelések valószínűleg elkezdik felfelé nyomni az inflációt.

• A mutatószámokat illetően az európai nap során Norvégia 1. negyedéves GDP-jét publikálják, amely várhatóan lassúbb ütemű emelkedést mutat az előző negyedévhez képest. A múlt heti, várakozásokon alulmaradó inflációs ráta után ez további nyomást helyezhet a Norges Bankra, hogy a júniusi értekezletén csökkentse a kamatlábakat. Ez negatív hatással járhat a norvég koronára nézve.

• Svédország hivatalos munkanélküliségi rátája áprilisban várhatóan kissé emelkedett. Ez valamelyest gyengítheti a svéd koronát.

• Ma a chicagói Fed elnöke, Charles Evans szólal fel.

A Piac

Az EUR/USD pár zuhant Coeure megjegyzéseit követően

• Az EUR/USD pár kedden zuhant, miután az EKB-től Coeure feltárta, hogy a Bank májusban és júniusban vezeti be a mennyiségi könnyítési programot, így nem „zavarja” a piacot a nyári hónapok során. Az árfolyam csökkent, és egymás után két (most ellenállásszintté vált) támaszszintet tört át, és támaszszintre talált az 1,1120-as (S1) szint körül. Ezen támaszszint lefelé való áttörése megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a 4 órás grafikonon, és talán megcélozza az 1,1045-ös (S2) kulcsfontosságú korlátot (ezúttal támaszszintként). Azonban figyelembe véve, hogy az RSI támaszszintre talált a 30-as szinten és onnan visszapattanhat, számítanék arra, hogy lehetséges növekvő fordulat áll be, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek. A hosszabb távú trendet tekintve az 1,1045-ös (S2) szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat. Az 1,1045-ös (S2) szint felett korlátozott, lehetséges csökkenő hosszabbításokat továbbra is korrekciós fázisnak tartanám (legalábbis egyelőre).

• Támaszszint: 1,1120 (S1), 1,1045 (S2), 1,1000 (S3)

• Ellenállásszint: 1,1200 (R1), 1,1280 (R2), 1,1330 (R3)

A GBP/USD pár csökkent, miután kiderült, hogy az Egyesült Királyság áprilisban deflációba süllyedt

• A GBP/USD pár kedden csökkent, miután az Egyesült Királyság áprilisi inflációs rátája negatív lett (1960 óta először). A GBP/USD pár lefelé áttörte az 1,5630-as (R2) szintet, és a csökkenés megállt az 1,5520-as (R1) korlát alatt, valamelyest az április 13-i minimum szinttől eredő növekvő trendvonal felett. Mivel a GBP/USD pár ezen trendvonal felett van, a rövid távú kép szerintem valamelyest pozitív. A trendvonal közelében való visszapattanás és az 1,5520-as (R1) szint ismételt felfelé való áttörése valószínű megerősíti ezt, és talán ismét megcélozza az 1,5630-as (R2) szintet. Momentum mutatószámaink alátámasztják a nézetemet. Az RSI visszapattant 30-as szintjéről, és most felfelé mutat, miközben az MACD annak jeleit mutatja, hogy megkezdődhet a legalsó szintre kerülés. A napi grafikonon az árfolyam jóval a 80 napos exponenciális mozgóátlag felett van. Ennek eredményeképpen pozitív középtávú kilátás tárul elénk.

• Támaszszint: 1,5400 (S1), 1,5300 (S2), 1,5160 (S3)

• Ellenállásszint: 1,5520 (R1), 1,5630 (R2), 1,5800 (R3)

Az EUR/JPY pár visszapattant a növekvő trendvonalról

• Az EUR/JPY pár is csökkent Coeure megjegyzései hatására. A pár támaszszintre talált a 134,00-s (S1) szinten és az április 15-i minimum szinttől eredő növekvő trendvonalon. Mindazonáltal a rövid távú kilátás szerintem pozitív marad. A 135,75-ös (R2) szint feletti visszapattanás megerősítené a növekvő trend folytatódását, és talán ismét megcélozza a hétfői maximum szintet a 136,90-es (R3) szint körül. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI visszapattant valamelyest 30-as szintje felett, és most felfelé mutat, miközben az MACD annak jeleit mutatja, hogy megkezdődhet a legalsó szintre kerülés. A napi grafikonon a 131,40-es szint felfelé való áttörése (április 29.) szerintem a trendben beállt lehetséges fordulatot jelezte. Emiatt a középtávú kép is pozitív marad. Ennek eredményeképpen bármilyen lehetséges csökkenést, amely korlátozott marad a 131,40-es szint felett, korrekciós mozgásnak tekintenék.

• Támaszszint: 134,00 (S1), 133,50 (S2), 132,50 (S3)

• Ellenállásszint: 135,20 (R1), 135,75 (R2), 136,90 (R3)

A WTI csökkent Szaúd-Arábia megnövekedett termelése közepette

• A WTI csökkent, miután a szaúd-arábiai olajipari miniszter, Al-Naimi elmondása szerint az ország márciusban naponta 10,3 millió hordónyi olajat szivattyúzott ki. A nyersolaj egymás után három támaszszintet tört át kedden, és a szerdai európai délelőtt során valamelyest az 57,00-s (S1) korlát felett zajlik a kereskedés. A rövid távú irány szerintem negatív. Ezért az 57,00-s (S1) szint lefelé történő áttörése kezdetben várhatóan megcélozza a következő, 56,50-es (S2) támaszszintet, amelyet az április 29-i minimum szint határoz meg. A napi momentum mutatószámok alátámasztják a további csökkenések valószínűségét. A 14 napos RSI éppen az 50-es szint alá csökkent, miközben a napi MACD a csúcsra került és lefelé áttért jelző vonalán. A hosszabb távú trendet tekintve az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Ennek eredményeképpen a tegnapi csökkenést és annak bármilyen jövőbeli hosszabbítását, amely az 55,00-s szint felett korlátozott marad, korrekciós fázisnak tekinteném.

• Támaszszint: 57,00 (S1), 56,50 (S2), 56,10 (S3)

• Ellenállásszint: 57,80 (R1), 58,30 (R2), 58,70 (R3)

Az arany csökkent, és támaszszintre talált az 1207-es szint közelében

• Az arany kedden jelentősen esett, miután az USA-beli áprilisi építési engedélyek és új lakásépítések száma felülmúlta a piaci várakozásokat. A csökkenést megállította az 1207-es (S1) támaszszint, de a rövid távú mutatószámokra pillantva láthatók annak jelei, hogy a visszatérés folytatódhat, és talán teszteli az 1200-as (S2) pszichológiai tartományt (ezúttal támaszszintként). Az RSI az 50-es szint alá csökkent, miközben az MACD – amely már jelző vonala alatt van – épp most tart zérus vonala felé. Hamarosan negatívvá válhat. A napi grafikonon, hétfőn nem sikerült az 1226-os (R3) szint felett zárnia. Szerintem ezen korlát feletti egyértelmű zárás szükséges ahhoz, hogy a középtávú irány növekvőre változzon. Egyelőre fenntartom semleges álláspontomat, ami a hosszabb távú trendet illeti.

• Támaszszint: 1207 (S1), 1200 (S2), 1195 (S3)

• Ellenállásszint: 1212 (R1), 1220 (R2), 1226 (R3)

Scroll To Top