Keserves időszakot éltek túl a vendéglátósok, már aki bírta, de a kilábalás fele még hátravan. Áprilisban több mint kétszeresére ugrott a vendéglátózás ugyan, de hát előtte egy évvel negyedére esett. Nos, ez a negyednyi piacocska kétszereződött meg, az pedig csak a fele a régi szép időkének. Majd 2022-ben.
Jól érzékelik a kedves vendégek, és ezt a statisztika is alátámasztja, hogy a járványos időszakban a gazdaság egyik legnagyobb vesztese a kényszerű korlátozások nyomán a vendéglátás volt. És úgy tűnik, hogy ugyan a nyitások után többet vendéglőzünk, de azért a szép kockás terítős asztalok még mindig nem roskadoznak annyira a felszolgált étkek, italféleségek alatt, mint a járvány előtt. Sok vendég pedig nehezen tud leszokni az elvitelezésről, főleg, ha nincs védettségi igazolványa, a terasz pedig esetleg valamiért nem tetszik, például a közelben pöfögő autók miatt. Vagy – és ez lehet a nagyobb baj – a vendéglők többségének nincs is lehetősége valamiért teraszozni.
A vendéglősök bevételeit nézve pontosan kirajzolódik a statisztikából az a kép, hogy a január-május közötti hónapokban 2021-ben elmaradt a vendégek rendelése – akár elvitelre, akár helyben fogyasztásra – az előző, ugyancsak járvány sújtotta 2020-as esztendőtől. És így még nagyobb a lemaradás a járvány előtt 2019-től:
január | február | márc | április | május | január-május | |
2019 | 91 md.ft | 94 md.ft | 111 md.ft | 114 md.ft | 125 md.ft | 535 md.ft |
2020 | 104 md.ft | 109 md.ft | 68 md.ft | 30 md.ft | 59 md.ft | 370 md.ft |
2021 | 57 md.ft | 59 md.ft | 60 md.ft | 67 md.ft | 100 md.ft* | 343 md.ft |
KSH, folyó ár, január- április: havi adatsor,
*/: becslés |
Igaz, 2020 első két hónapja még felfelé futott. A 2021 májusi előrejelzésnél azzal számoltunk, hogy azért a teraszozás mellett többen fognak leülni a vendéglők asztalaihoz a falak között is.
És bizony, ha a volumeneket (mennyiségi adatokat, adag, kiló, liter) nézzük, akkor is az kerekedik ki, hogy van honnan visszakapaszkodnia a vendéglátózásnak. De kell hozzá pénz a sok veszteség után, szakács, pincér, konyhalány és persze a kedves vendég, de az utóbbi sem biztos, ameddig nem oltakozik:
január | február | márc | ápr | |
2020 | +7,1% | +8,7% | -42,9% | -75,4% |
2021 | -48,4% | -49,1% | -15,9% | +111,4% |
2021/2019 | -55,3% | -55,3% | -48% | 52% |
KSH, változás előző évhez és 2019-hez képest,
2019=100% kiigazítatlan havi volumenindex |
A külföldi vendégek elmaradása is megkeserítette meg a vendéglősök életét, ami a járvány előtti időszakban a piacuk negyedét hozta (2019-ben 380 milliárd forintot az 1.465 milliárdból).
Egyébként 2019-ben 1.465 milliárd forint gazdagította a vendéglátóhelyek konyháit, ugyanakkor 2020-ban már csak 1.062 milliárd forint. A kérdés az, mikor lesz megint legalább annyi, mint 2019-ben, a járványos előtt volt. A jelenlegi állás szerint inkább 2022-ben, mint 2021-ben.
A nyár hozhatja a nagyobb lendületet, persze, ilyen akadálypályát követően minden nehéz:
vendéglőzár 2020-21 | |||||
2020 | 2020-21 | ||||
március 18-tól | március 28-tól | május 4-től,
és 18-tól* |
június 18-tól | szeptember 21-től | november 11-től** |
15 óra után elvitel, házhoz szállítás | csak elvitel, házhoz szállítás | kerthelyiség,
terasz nyitás, védőtávolság asztal-társaságonként |
nyitás, dolgozóknak maszk viselete zárt térben | 23 óra zárás | csak elvitel, házhoz
szállítás |
2021 | |||||
április 24-től | május 1-től | ||||
terasz, kerthelyiség nyitása | belső tér nyitása
védettségi igazolvánnyal |
||||
*/: május 4-től: 18 megyében, május 18-tól: főváros és Pest megye,
**/: kivéve munkahelyi vendéglátás |