Vártnál jobban gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése júniusban - Gazdasagportal.hu

Vártnál jobban gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése júniusban

Az előzetes adatokhoz képest nagyobb mértékben gyorsult az euróövezet magánszektorának növekedése júniusban a beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán azt közölte végleges adatként, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,2 pontra emelkedett júniusban az előző havi 51,8 pontról. Az előzetes adat 52,1 pont volt.
Ugyancsak szerdán közölt adat szerint az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe tavaly október óta legmagasabb szintre, 53,6 pontra erősödött a májusi 52,9 pontról. Az előzetesen közölt júniusi érték gyengébb volt, 53,4 pont.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.
A kompozit BMI a legmagasabb értéket Írországba érte el, 54,4 ponttal, ami négyhavi csúcsnak felel meg. A francia mutató héthavi csúcsra, 52,7 pontra nőtt, gyengébb lett az előzetesben szerepelt 52,9 pontnál. A német index az előzetesnek megfelelő szintű 52,6 pont lett, ami egyben megegyezett a májusi mutatóval. A júniusi spanyol összesített BMI szintén változatlan szintű, 52,1 pont lett, az olasz mutató ugyanakkor 3 havi csúcsra, 50,1 pontra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top