Vártnál jelentősebben csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban novemberben

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken azt közölte, hogy novemberben
210 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államok gazdaságának nem mezőgazdasági ágazataiban. A piac lényegesen nagyobb, 550 ezres növekedést várt novemberre az októberi 546 ezres emelkedés után.
A munkanélküliségi ráta 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre, 4,2 százalékra csökkent novemberben az októberi 4,6 százalékról.
A piac kevésbé javuló adatot, 4,5 százalékos munkanélküliségi rátát várt novemberre.
Az év eleje óta havi átlagban 555 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. A válság kezdete, 2020 áprilisa óta pedig összességében 18,5 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, de a novemberi állás szerint ez még így is 3,9 milliós elmaradás a válság előtti szinttől.

A munkanélküliek száma 6,9 millió volt novemberben, 542 ezerrel csökkent az előző havihoz képest.
A novemberi 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb a válság tavaly márciusi kezdete óta. Mind a munkanélküliek száma, mind pedig a munkanélküliségi ráta még mindig jóval meghaladja a tavaly tavasszal kezdődött válság előtti szintet, amikor 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta és 5,7 millióan voltak munka nélkül.(MTI)

Scroll To Top