Varga Mihály: újabb jelentős előtörlesztés a magyar adósságfinanszírozásban

Az adósságfinanszírozás újabb eredményeképpen ezúttal a forint kötvény piacon sikerült Magyarországnak jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtania – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára feltett videóüzenetében hétfőn.

A tárcavezető kiemelte: kihasználva a magyar gazdaság iránti befektetői bizalmat és a kedvező környezetet az ország 1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényre idén.
Ezt ezért nevezte jó eredménynek, mivel a javuló futamidővel a kamatváltozások csak tompítottan, több év alatt jelennek meg a kamatkiadásokban. Hozzátette, hogy ez komoly erősítő szerepet játszik a költségvetési folyamatokban is, a kamatkiadások jobban tervezhetővé válnak. Ez biztonságot jelent az ország gazdaságának, mivel csökkennek a kockázatok – mondta.

A mostani, 1300 milliárd forintos és a múlt héten bejelentett 430 millió dolláros előtörlesztéssel Magyarország államadósságának törlesztése erős lábakon áll – összegezte.(MTI)

Scroll To Top