Varga Mihály: a számviteli fegyelem betartása befolyással van a versenyképességre

A könyvelői munka minősége fontos a gazdaság növekedése szempontjából, a számviteli fegyelem betartása közvetlen befolyással van versenyképességünk növekedésére – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Velencén a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián.

Varga Mihály kiemelte: a Magyarországon működő több mint 530 ezer mikro- és 25 ezer kisvállalkozást a könyvelők kapcsolják össze a költségvetés rendszerével. A miniszter úgy fogalmazott: a könyvelés és a könyvvezetés komoly értékteremtő munka, a könyvelőknek pedig nagy a szakmai felelősségük.
Hozzátette, ugyanakkor a kormánynak is megvan a maga kötelezettsége a szabályozási rendszer kialakításában és a szakmai felügyelet gyakorlásában. Éppen ezért a kormányzat egy olyan hatóság felállításán gondolkodik, mely képes lenne ellátni a pénzügyi ágazati szakmák feletti kontrollt. Az új hatóság az elképzelések szerint a képzési követelmények kialakításától kezdve a tevékenység engedélyezésén keresztül a folyamatos minőségellenőrzésig és szankciók alkalmazásáig ellátná a számviteli és az adózási terület felügyeletét.
A miniszter arról is beszélt, hogy a pénzügyi beszámolásba, elszámolásokba, bevallásokba vetett bizalom az utóbbi két évtized vállalati botrányai, pénzügyi válságai miatt jelentősen megrendült. Kijelentette, bár a gazdaság fehérítése jól nyomon követhető a költségvetési bevételek alakulásában, gyakori a fiktív számlakibocsátás és befogadás, a ténylegesnél alacsonyabb bérek bejelentése, a vállalkozási eredmény év végi eltüntetése, és a vállalkozási bevételek le nem könyvelése abban az esetben, ha emiatt lenne nyereséges a vállalkozás. Mindez Varga Mihály szerint oda vezethet, hogy a számviteli és egyéb nyilvántartásokban, és az azok alapján készített adóbevallásokban és beszámolókban éppen azok nem bíznak meg, akik számára fontos üzleti információt hordoznak: a lehetséges befektetők, a vevők, a szállítók, vagy a hitelezők.
Varga Mihály kitért a számviteli törvény módosítására is. Ismertette, hogy a kisvállalkozások esetében az egyszerűsített éves beszámoló értékhatárai több mint kétszeresükre emelkedtek, ez a határ a mérlegfőösszeg esetében 1,2 milliárd forint, a nettó árbevételnél pedig 2,4 milliárd forint. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hazai vállalkozások 97-98 százaléka a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthet, és a jövőben kevesebb anyavállalat lesz köteles összevont konszolidált éves beszámolót összeállítani.
A miniszter szólt arról is, hogy 2014-ben az áfa, a társasági adó és a személyi jövedelemadó bevételei várakozáson felül alakultak, a legfontosabb adó- és járulékfajtákból több mint 650 milliárd forinttal több érkezett be, mint a megelőző évben. Hozzátette, a 2016-tól hatályos jogszabályváltozásokat még a nyáron tárgyalja a parlament, ami közel féléves felkészülési lehetőséget biztosít a könyvelőknek a jövő évi feladatokra.
A konferencián Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy 2011-ben 62 ezer mérlegképes könyvelő volt regisztrálva, majd 2012-ben a kötelező továbbképzések végrehajtásának ellenőrzése során közel nyolcezer, a krediteket nem teljesítő tagot töröltek. A 2014-es ellenőrzések során hétezer főt töröltek, jelenleg a júniusi adatok szerint több mint 55 ezer a regisztráltak száma. Az ellenőrzések eredményéről a helyettes államtitkár azt mondta, többen voltak, akik felhagytak a szakmával, de nem töröltették magukat a rendszerből, de voltak olyanok is, akik abban bíztak, hogy nem derül ki a továbbképzések elmulasztása.(MTI)

Scroll To Top