Varga Mihály: a kormány 110 milliárd forintot zárol - Gazdasagportal.hu

Varga Mihály: a kormány 110 milliárd forintot zárol

A kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács közös konferenciáján a miniszter hangsúlyozta: a zárolás a családokat, a vállalkozásokat nem, csak a kormányzati kiadásokat érinti.
A “biztonsági intézkedésre” egyrészt azért van szükség, mert a kedvező gazdasági adatoknak államháztartási szempontból vannak kedvezőtlen hatásai is. A vártnál alacsonyabb infláció például negatívan érinti a költségvetést, mivel a jövedéki adó, valamint az áfabevételeknél elmaradást okozott – mondta Varga Mihály.
Varga Mihály elmondta: a magyar gazdaság növekedése az uniós átlag felett van, sőt a visegrádi országok átlagához képest is egyre jobb pozícióban van. Az első negyedéves növekedést tekintve az uniós országok között az első háromban van a magyar gazdaság , és már nemcsak a feldolgozóipar, hanem az építőipar és a mezőgazdaság is húzza a növekedést. A gazdasági bővülést emellett a belső kereslet alakulása, a lakossági fogyasztás élénkülése is stabilizálja – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.
Örömtelinek nevezte, hogy az export az importnál jelentősebben bővült, így a magyar gazdaság szerkezete egészségesebb a 4 évvel ezelőttinél. A 2007-2013-as uniós források, illetve az állami fejlesztéseknek köszönhetően jó ütemben bővültek a beruházások is, és megjegyezte, ha ehhez fel tud zárkózni a vállalati hitelezés növekedése, akkor a következő hónapokban is nőni tudnak a beruházások.
Az új Munka törvénykönyve, a munkahelyvédelmi akció elindítása jelentősen javította a foglalkoztatási helyzetet az utóbbi években. Immár több mint 4 millióan dolgoznak Magyarországon és ez a szám tovább nőhet. A közfoglalkoztatás lényege, hogy segély helyett jövedelmet biztosítson az embereknek, illetve megpróbálják őket visszavezetni a munkaerő-piacra – emelte ki.
A miniszter rámutatott: fontos szempontnak kell tekinteni a demográfiai folyamatokat az adórendszer alakításánál, mert különben nem lehet tartós a növekedés.
Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban megszűnt az európai uniós túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen, és el kell kerülni, hogy az ország visszakerüljön az eljárás alá.
Varga Mihály szerint az adórendszerben továbbra is érvényesíteni kell azt, hogy a jövedelmi típusú adók szerepe csökkenjen. A fogyasztási adók szerepe erősödik, stabilizálódik – hangsúlyozta a miniszter, és utalt arra, hogy az adórendszerben megmarad a családi kedvezmény.
A Kúria jogegységi döntésének elemei jogszabályi szintre emelkedtek, a devizaadósok helyzetének rendezését szolgáló első törvényt már elfogadták, a második és harmadik lépcső ősszel, szeptemberben és novemberben következik – mondta Varga Mihály. Ennek során meghatározzák a devizahiteleknél a banki visszatérítések elszámolását, és a maradék devizahitelek forintosítását – tette hozzá.
Magyarország növekedése stabil alapokon áll, az államháztartás is stabil pályára került, a jövőben is ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy ez fennmaradjon – emelte ki.
Említést tett ugyanakkor EU-val meglévő vitákról is. Egyes területeken kötelezettségszegési eljárást kívánnak az ország ellen indítani, ami egyes támogatások elvonását is jelentheti – jegyezte meg a miniszter.
Varga Mihály elmondta: az ország külső kitettségének csökkentése terén a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, a nemzetgazdasági tárca stratégiai együttműködést alakított ki. Ezt szolgálja az is, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a jövőben új termékekkel jelenik meg. Az ÁKK által kibocsátott lakossági állampapírok versenyképesek lesznek a banki megtakarítási termékekkel – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter, és felidézte, hogy szeretnék a lakosságot a rövid futamidejű papírok vételétől a hosszú lejáratú állampapírok vásárlása felé terelni.
A közfoglalkoztatást folytatni kell, idén 47 milliárd forinttal több jut erre a célra, ezzel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások szerepét, gazdasági teljesítményét erősíteni kell – mondta Varga Mihály.(MTI)

Scroll To Top