Varga: a jelentős ütemű bérnövekedés is segítette a kiskereskedelem bővülését - Gazdasagportal.hu

Varga: a jelentős ütemű bérnövekedés is segítette a kiskereskedelem bővülését

A jelentős ütemű bérnövekedés is segítette a kiskereskedelem bővülését – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek pénteken.

A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése októberben, a bolti értékesítés volumene 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 4,5 százalékos emelkedés után. A bruttó átlagkereset a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a megfigyelt nonprofit szervezetek körében 234 400 forint volt január-októberben, 2,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a KSH.
Varga Mihály kiemelte, hogy 2014 első 10 hónapjában több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, amelyet alapvetően három tényező segített: a bérnövekedés, a munkahelyek számának a növekedése, és az, hogy a magyar gazdaságból eltűnni látszik az infláció. Ez a három tényező segítette azt, hogy az emberek többet tudtak vásárolni egyebek között élelmiszerből, ruházatból, lényegében az összes kiskereskedelmi ágazatban jelentős növekedés van – mutatott rá.
Ezt a reálbérek növekedése is segítette: az első tíz hónapban 3 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Ami azt jelenti, hogy egy átlagos bér 2014. október végén Magyarországon 234 400 forint.
Szavai szerint a jelentős ütemű bérnövekedés mögött ott van a munkahelyek számának növekedése és a gazdaság jó teljesítménye. A megtermelt jövedelem, az elért nyereség teszi lehetővé azt, hogy a munkaadók többet tudjanak fordítani a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására.
A bérek növekedése jövőre is folytatódni fog, a kormány intézkedései alapján 2015-ben a közszférában jelentős béremelés várható a pedagógusok, illetve a fegyveres, és rendvédelmi dolgozók esetében – ismertette Varga Mihály.(MTI)

Scroll To Top