Változatlanul hagyta alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England - Gazdasagportal.hu

Változatlanul hagyta alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England

Az éppen hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.

A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (150 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.
Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
A Bank of England – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja – 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása – 1694 – és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.
A Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki közleménye kiemeli, hogy a tizenkét havi brit infláció januárban mindössze 0,3 százalék volt, jóllehet a brit kormány által a jegybank számára előírt inflációs cél 2 százalék.
A monetáris testület “kollektív megítélése” szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a jegybanknak az előrejelzési távlaton belül emelnie kell az alapkamatot, mint az, hogy nem, annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon térhessen vissza a célszintre – fogalmaz a közlemény.
A monetáris tanács mindegyik tagja egyetértett abban is, hogy ha a Bank of England hozzákezd az alapkamat emeléséhez, a szigorítási folyamat fokozatosabb lesz, és a kamat alacsonyabb szinten tetőzik majd, mint a korábbi ciklusokban, tekintettel a brit gazdaság növekedési kilátásait várhatóan tartósan rontó visszahúzó tényezőkre.
A Bank of England legutóbbi monetáris enyhítési ciklusa, amelynek végére a jelenlegi 0,50 százalékos alapkamat kialakult, 5,00 százalékos kamatszintről indult.
Londoni pénzügyi elemzők szerint mindazonáltal a Bank of England hamarabb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához, mint ahogy azt a piac várja.
Vicky Redwood, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó főközgazdásza a Bank of England kamatdöntésének csütörtöki ismertetése után közölte: a cég véleménye szerint a piaci szereplők “túl messzire mentek” azzal a jelenleg beárazott várakozással, hogy a Bank of England 2019 közepéig nem módosítja alapkamatát.
A közgazdász kétli, hogy a világgazdaságot olyan mértékű kockázatok terhelnék, amilyenektől a piac tart. Hozzátette: bár az infláció valószínűleg csak lassan élénkül, a defláció veszélye a jelek szerint jórészt elenyészett.
A Capital Economics várakozása ennek alapján az, hogy a monetáris tanács tagjainak többsége novemberben már kamatemelésre szavaz majd.
A cég is azzal számol ugyanakkor, hogy a monetáris szigorítás nagyon lassú folyamat lesz. A Capital Economics főközgazdászának előrejelzése szerint a Bank of England alapkamata 2017 végére is csak 1,25 százalékig emelkedik.(MTI)

Scroll To Top