Választás 2014 – Századvég: kormánypártok 47-51 százalék, baloldali összefogás 19-23 százalék

A Századvég Alapítvány vasárnapi elemzése szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékos, a baloldali közös lista 19-23 százalékos, a Jobbik 18-22 százalékos, az LMP 3-7 százalékos eredményre számíthat a szavazatok összeszámlálása után.

Az intézet az MTI-hez kora este eljuttatott tájékoztatásában közölte, kutatásukat ezer, a voksoláson részt vett, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével végezték napközben 8 és 18 óra között.
A Századvég felmérése alapján a végleges részvételi arány 60-62 százalék közé várható.
Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a fél hatkor mért részvételi adatok alapján szintén arra számít, hogy körülbelül a választásra jogosultak 62 százaléka járulhatott az urnák elé. Ez az utóbbi három országgyűlési választáson tapasztaltnál is alacsonyabb érték. Az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint ebből az adatból önmagában nem lehet következtetni a végeredményre, korábbi feltételezések alapján azonban a baloldalnak inkább a magasabb részvétel kedvezett volna, a voksolás előtt ugyanakkor a Jobbik és kisebb mértékben a Fidesz erősödését mérték a kutatások.
A Political Capital munkatársa szólt arról is, hogy nem lett komolyabb bonyodalom az életszerűtlenné vált kampánycsend megszüntetéséből. Kiderült továbbá, hogy bár a politikusok az utolsó percig megpróbálták mozgósítani a szavazókat, mégsem sikerült voksolásra bírniuk látványosan nagyobb tömegeket, mint korábban.
Hidvégi Áron, a Századvég közvélemény- és piackutatási igazgatója szerint általánosságban az alacsonyabb részvételi arány azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek jó a mozgósító ereje, és aktív, elkötelezett szavazóbázissal rendelkeznek, a tapasztalatok alapján pedig a 65 százalék alatti részvételi arány a jobboldalnak, míg az ennél magasabb szavazási hajlandóság a baloldalnak kedvez.
A Századvég munkatársa a kampánycsend eltörlését pozitívumként értékelte a demokratikus közélet szempontjából, hiszen szerinte a választópolgároknak így lehetősége adódik, hogy az utolsó pillanatig tájékozódhassanak döntésük előtt. Az első tapasztalatok szerint a baloldal az utcai jelenlétet fokozására használta a meghosszabbított kampányt, míg a Fidesz inkább a passzívabb jobboldali szavazókat aktivizálta – fűzte hozzá Hidvégi Áron.
A Nézőpont Intézet vasárnapi felmérése szerint az országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.(MTI)

Scroll To Top