Választás 2014: Megállapította a választás országos listás eredményét az NVB

Megállapította az áprilisi országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), miután valamennyi országgyűlési egyéni választókerület eredménye, illetve a levélben szavazás eredményét megállapító határozat jogerőre emelkedett.

Az áprilisi országgyűlési választáson a magyarországi választók egyrészt szavazhattak az egyéni választókerület jelöltjére, másrészt a pártlistákra (illetve nemzetiségi választók a nemzetiségi listákra). A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhattak a pártlistákra.
Az egyéni választókerületekben az a jelölt lett képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Az utolsó jogorvoslat szerdán zárult le, amikor a Kúria megszámlálta a budapesti 15-ös választókerület érvénytelen szavazatait, és megállapította, hogy a mandátumot Kucsák László (Fidesz-KDNP) kapta meg.
Az országos listáról kiadható 93 mandátumnál az országos listákra leadott voksokat (a Magyarországon, illetve levélben leadottakat) és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat veszik figyelembe. Töredékszavazat egyrészt az, amelyet az egyéni választókerületben olyan jelöltre adtak le, aki végül nem szerzett mandátumot egyéni választókerületben. Új szabályként töredékszavazatnak minősül a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.
Nem szerezhetett mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el (ez 252 369 szavazatot jelentett), valamint az a két párt által állított közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el (504 737 szavazat), illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot (757 105 szavazat).
Az NVB megállapította: a küszöböt a Fidesz-KDNP, a baloldali összefogás pártjai, a Jobbik és az LMP lépte át, ezek a pártok részesülhettek az országos listás mandátumokból.
Az országos listás mandátumok kiosztásához először a küszöböt elért párt listás szavazatainak számához hozzáadták az adott párt töredékszavazatait, ezután összeadták a pártlistákra jutó szavazatokat.
A pártlistákra leadott összes szavazatszám 8 172 871 volt. A Fidesz-KDNP-nek összesen 3 205 661 pártlistás szavazata volt, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP-nek 2 432 492, a Jobbiknak 2 021 113, az LMP-nek 513 605. A nemzetiségi listákra összesen 19 543 szavazatot adtak le.
A pártlisták között 93 országos listás mandátumot osztott ki az NVB, a korábbi gyakorlatnak megfelelően az úgynevezett d’Hondt-módszer alapján.
Ennek során előbb egy táblázatot készítettek, a táblázatnak 93 sora volt, mivel ennyi országos listás mandátumot kellett kiosztani. A táblázat első sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntették fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadát, és így tovább.
A mandátumokat úgy osztották ki, hogy megkeresték a táblázatban előforduló legnagyobb számot, és amelyik lista számoszlopában ez megtalálható volt, az a lista kapott egy mandátumot. Ezután megkeresték a következő legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatták, amíg ki nem osztották az összes mandátumot.
Az NVB ezen módszer alapján a Fidesz-KDNP-nek 37, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP-nek 28, a Jobbiknak 23, az LMP-nek 5 országos listás mandátumot tudott kiosztani. Az NVB ezt követően összevetette az országos listákon szereplő, illetve az egyéni választókerületekben mandátumot szerző jelöltek neveit, és ennek alapján állapította meg, mely képviselők kaptak mandátumot az országos listáról, a listán szereplő sorrendben (azok a jelöltek, akik egyéni választókerületben mandátumot szereztek, az országos listán nem juthatnak mandátumhoz).
Az NVB megállapította azt is, hogy a nemzetiségek kedvezményes mandátumhoz jutáshoz szükséges szavazatszám 22 022 volt (a “normál” mandátumhoz szükséges voksok egynegyede), de ezt egyik nemzetiség listája sem érte el, így képviselőt nem, de az országos lista állítása jogán – szavazati joggal nem rendelkező – szószólót küldhetnek az Országgyűlésbe.
Az NVB országos listás szavazás eredményéről szóló határozatát nem szavazta meg Sára György (Seres Mária Szövetségesei) és Pauló Pál (A Haza Nem Eladó Mozgalom párt) delegált.
Az országos listáról mandátumhoz jutó képviselők mandátumát a tervek szerint április 30-án adják át az Országházban.
Az országos listás eredménymegállapító határozat ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel.(MTI)

Scroll To Top