Választás 2014 – Elemzők: pár százalékkal elmarad a részvételi arány a négy évvel ezelőttihez képest

Politikai elemzők szerint az országgyűlési választáson való részvételi arány várhatóan pár százalékkal marad el a négy évvel ezelőttihez képest.

Erről Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője és Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója beszélt vasárnap este az M1 választási műsorában.
A 17.30-as 56,77 százalékos részvételi arány Nagy Attila Tibor szerint azt mutathatja: pár százalékkal kisebb lesz a részvételi arány, mint 2010-ben.
Közölte, az eddigi választások tapasztalatai szerint a viszonylag alacsonyabb részvétel inkább a jobboldalnak kedvezne.
Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, 62 százalék körül részvételi arányra lehet számítani. Közölte, ha nagyon magas lett volna a részvétel, az kedvezhetett volna a protest pártoknak.
Az átjelentkezések kapcsán – este hét órakor nem tudott befejeződni a szavazás minden szavazókörben – Nagy Attila Tibor azt mondta, hogy négy évvel ezelőtt rosszabb volt a helyzet. Négy évvel ezelőtt a mostaninál felkészületlenebbnek tűnt az apparátus a helyzet megoldására, hiszen valaki még este 11-kor is ott állt a sorban – mondta. Nagy Attila Tibor szerint ezzel együtt úgy tűnik, hogy az erre való felkészülés most sem sikerült tökéletesen. Át kell gondolni a struktúrát – jegyezte meg.
Mráz Ágoston Sámuel szerint “relatíve jobb a helyzet”, mint négy évvel ezelőtt. Az, hogy várakozni kell, a választás tisztaságát nem veszélyezteti – jegyezte meg.
Ugyanakkor – mint mondta – a választások után érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan lehetne tökéletesíteni a lebonyolítást az átjelentkező szavazókkal kapcsolatban.(MTI)

Scroll To Top