V4-Japán – Megkezdődött a kormányfői csúcstalálkozó Varsóban

Megkezdődött a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, valamint Szlovákia – kormányfőinek és Japán miniszterelnökének varsói csúcstalálkozója vasárnap kora délután.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a tanácskozás kezdete után az MTI-nek elmondta: Abe Sindzó japán miniszterelnök tokiói látogatásra hívta meg a V4 együttműködés soros elnökségét átvevő Orbán Viktor kormányfőt, az eseményre az év második felében kerülhet sor.
A varsói királyi várban tartott találkozó előtt az épület udvarán a házigazda lengyel miniszterelnök, Donald Tusk fogadta a vendégeket, Abe Sindzó japán, Orbán Viktor magyar, Petr Necas cseh és Robert Fico szlovák kormányfőt. Az érkezőket a Greenpeace környezetvédő szervezet néhány tiltakozó aktivistája a vár előtt olyan többnyelvű feliratú transzparensekkel várta, amelyeken a megújuló energiaforrások használatát követelték az atomenergia helyett.
A mintegy másfél órásra tervezett egyeztetés egyik fő témája várhatóan éppen az energetika lesz. Japán források szerint emellett a szigetország és a visegrádi négyek közötti csúcstalálkozók rendszeresítéséről is megállapodhatnak a felek. A visegrádi négyek és Japán 2005 óta folytat külügyminiszteri találkozókat.
Abe Sindzó ezen kívül a lengyelországi kormányfői csúcstalálkozón országaik befektetési és üzleti környezetének javítására fogja kérni a V4 vezetőit, hogy a régióban jelenleg is komoly jelenléttel bíró japán cégek további beruházásokat tudjanak eszközölni Kelet-Közép-Európában – jelentette a napokban japán kormányzati forrásra hivatkozva a Kyodo hírügynökség.
A megbeszélés után a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatót tartanak, majd Orbán Viktor külön is tárgyal japán kollégájával.
Este ugyancsak a királyi várban a V4-ek kormányfői munkavacsorájának keretében adja át Lengyelország a visegrádi együttműködés soros elnökségét Magyarországnak.
A visegrádi országok miniszterelnökeinek legutóbbi kibővített – szintén varsói – találkozóján, márciusban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő vett részt, a tárgyalás központi témája az európai gazdaság- és védelempolitika volt.
A „visegrádi csoport” (V4-ek) Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország együttműködési kerete. A regionális szerveződést Magyarország, az akkori Csehszlovákia és Lengyelország hozta létre, hogy az európai egységhez való csatlakozásuk összehangoltan történjen.
Az első csúcstalálkozót 1991. február 15-én Budapesten és Visegrádon rendezték, utalva a magyar, cseh és lengyel uralkodók 1335-ös visegrádi találkozójára. Antall József magyar kormányfő, Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel államfő itt írta alá az együttműködés alapjait rögzítő nyilatkozatot. Ezt követően évi rendszerességgel – szükség szerint sűrűbben is – találkoznak az államfők, a kormányfők és egyes szakminiszterek. (MTI)

Scroll To Top