Uniós megerősítés az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdésének szándékáról

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben megerősítette Barack Obama amerikai elnök bejelentését, miszerint az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd egymással átfogó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítéséről.

„Hamarosan együtt alkotjuk majd a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét” – fogalmazott Barroso.
Obama – európai idő szerint szerda hajnalban – az unió helyzetéről elmondott washingtoni beszédében közölte a tárgyaláskezdés szándékát.
A megbeszélések a tervek szerint idén június vége előtt elindulnak. Karel De Gucht, a külkereskedelem kérdéseiben illetékes belga EU-biztos reményei szerint a megállapodást mintegy két év alatt hozhatják tető alá.
Barroso hangoztatta, hogy az európai-amerikai kereskedelem útjában álló akadályok eltávolítása önmagában fél százalékos GDP-növekedést eredményezhet, a várható előnyök nagyságrendje mindkét oldalon évente „több tucat milliárd euróban” mérhető, a megállapodás nyomán „munkahelyek milliói” jöhetnek létre.
Az Egyesült Államok és az EU között naponta mintegy 2 milliárd euró értékben cserélnek gazdát árucikkek és szolgáltatások. (MTI)

Scroll To Top