Uniós egyetértés formálódik abban, hogy felvegyék a Hezbollah fegyveres szárnyát a terrorcsoportok listájára

Az EU-országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását előkészítő diplomaták körében egyetértés formálódik abban, hogy felvegyék a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveres szárnyát a terrorista szerveződések listájára, egyúttal biztosítva a bejrúti kormányt az unió átfogó együttműködési készségéről – közölték pénteken brüsszeli uniós források.

A Hezbollah listázására annak nyomán szólította fel az uniót Izrael és az Egyesült Államok, hogy titkosszolgálati kiszivárogtatások szerint a libanoni síita szervezet keze nyomát viselte a bulgáriai Burgaszban tavaly nyáron elkövetett, öt izraeli turista és egy buszsofőr életét kioltó pokolgépes merénylet.
Az EU-országok egy része a listára vétel mellett van, mások viszont ellenzik azt. A döntéshez az összes tagállam egyetértésére lenne szükség. Uniós diplomáciai forrás úgy fogalmazott, hogy „a dolgok a listára vétel irányába haladnak”, de hangsúlyozottan csak a Hezbollah fegyveres szárnyát kívánják megbélyegezni. A libanoni síiták politikai szervezete ugyanakkor mélyen beágyazódott a vallási szempontból meglehetősen vegyes képet mutató közel-keleti ország közéletébe. A Hezbollah a libanoni társadalom jelentős tényezőjének számít, és kormányzati jelenléte is számottevő. A bejrúti elnöki hivatal csütörtökön külön nyilatkozatban szólította fel az uniót arra, hogy ne vegye fel a terrorszervezetek listájára a Hezbollahot.
Az MTI-t tájékoztató uniós forrás megjegyezte: rendkívül nehéz élesen elválasztani egymástól a Hezbollah politikai és katonai szárnyát. Az EU mégis erre tesz kísérletet: a jelek szerint ugyanis körvonalazódik az egyetértés, hogy a fegyveres szárnyat megbélyegezzék, a libanoni kormányzati szerepet betöltő politikai szárnyat pedig ugyanakkor biztosítsák afelől, hogy a gazdasági kapcsolatbővítés, a fejlesztési támogatások nyújtása, illetve a szíriai menekültek ellátásának szervezése terén Brüsszel továbbra is kész a Libanonnal való együttműködésre.
Mindazonáltal – tette hozzá az uniós forrás – teljes konszenzus még nem alakult ki.
Brüsszeli diplomáciai körökben azt mondják, hogy a britek és a hollandok erősen támogatják, az írek és a máltaiak azonban továbbra is ellenzik a Hezbollah katonai szárnyának az uniós feketelistára való felvételét. Nagy-Britanniában egyébként a Hezbollah fegyveres szárnya, Hollandiában pedig az egész Hezbollah már eleve rajta van a terrorizmust támogató szervezetek nemzeti listáján.(MTI)

Scroll To Top