Uniós biztos: biztonsági kockázatot jelent az állampolgárság-kereskedelem

Az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekért felelős tagja szerint Európa biztonságát teszik kockára azok a tagországok, amelyek pénzért árusítanak állampolgárságot potenciálisan veszélyes embereknek.

Vera Jourová a The Guardian című baloldali brit napilapnak nyilatkozva kijelentette: az ilyen állampolgársági programok a pénzt helyezik a biztonság elé.
Hozzátette: megérti, hogy ezek az „aranyútlevél-programok” jót tesznek az adott ország gazdaságának, ugyanakkor nem tisztességes az ilyen eljárás azokkal szemben, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy állampolgárságot vásároljanak.
Az EU-biztos szerint az uniós állampolgárság olyan értékes dolog, hogy kiárusítása „meglehetősen problémásnak tűnik”.
Jourová szerint jogosak a felmerült aggályok, mivel ha egy veszélyes egyén csak egy EU-tagállamban kap állampolgárságot, az akkor is egész Európára érvényes.

A bizottsági tag szerint lehetséges, hogy az egész rendszert és az ezzel kapcsolatos európai hatásköröket újra kellene tárgyalni, mivel ha csupán néhány olyan „gyenge pont” akad, ahol könnyedén be lehet lépni az európai térbe, az Európa egészének problémája.
A The Guardian szerint a brit titkosszolgálatokat is mélységesen aggasztják a pénzért európai állampolgárságot kínáló programok.
Vera Jourová néhány héttel ezelőtt, egy német lapinterjúban már jelezte, hogy az Európai Bizottság fellép az olyan tagországokkal szemben, amelyek állampolgárságot árulnak nem EU-országokban élő embereknek.
A Die Welt című lapnak augusztusban adott nyilatkozatában az uniós biztos szintén annak az aggályának adott hangot, hogy az állampolgárság megadása komoly biztonsági kockázatot jelent, mert a kedvezményezettek megszerzik az EU polgárainak járó valamennyi jogot és szabadon mozoghatnak az egész unióban. „Nem akarunk trójai falovakat az EU-ban” – tette hozzá.(MTI)

Scroll To Top