Ukrán vezető: Moszkva fegyverekkel és katonákkal teli koncentrációs táborrá változtatta a Krím félszigetet - Gazdasagportal.hu

Ukrán vezető: Moszkva fegyverekkel és katonákkal teli koncentrációs táborrá változtatta a Krím félszigetet

Oroszország a több mint három éve megszállt Krím félszigetet mostanra olyan “koncentrációs táborrá” változtatta, amelyben “a legnagyobb értéket a fegyverzet képviseli” – jelentette ki Ivanna Klimpus-Cincadze, európai és atlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes, aki szerdán a Facebookon infografikát tett közzé az elcsatolt területen állomásozó orosz katonák létszámáról és az ott felhalmozott katonai eszközökről.

A miniszterelnök-helyettes által közzétett július 3-i adatok szerint 22 900 katona állomásozik a Krímben. Ezenfelül Oroszország az Ukrajnától önkényesen elcsatolt félszigethez 30 hadihajót és öt tengeralattjárót vezényelt. A megszállt területen felhalmozott továbbá 106 tüzérségi és 120 légvédelmi rendszert, valamint 583 páncélozott harcjárművet, 58 katonai helikoptert, 113 harci repülőgépet, 30 harckocsit, 56 rakétasorozatvető- és 16 tengerparti rakétarendszert.
Klimpus-Cincadze a grafikához mellékelt kommentárjában megjegyezte, hogy Oroszország olyan mennyiségű fegyverzetet szállított a Krímbe, amellyel “messze nem rendelkezik minden európai ország”.
“Moszkva a világ számos pontján a veszély és a rettegés övezeteit hozta létre, amelyek segítségével a bolygó különböző régióit destabilizálja” – tette hozzá.
A miniszterelnök-helyettes szerint másfelől Oroszország távolról sem annyira erős, mint amilyennek mutatja magát, hiszen elavult, szovjet típusú haderővel rendelkezik. “Oroszország ereje arcátlanságában és a szabad világ határozatlanságában rejlik” – hangsúlyozta.
A kelet-ukrajnai konfliktusra rátérve Klimpus-Cincadze kijelentette: Moszkva képmutatásának nagyságát jelzi, ahogyan még most is tagadja csapatai jelenlétét a Donyec-medencében. “Miközben negyedik éve gyilkolja az ukránokat, saját állampolgárait is halálba küldi a térségben” – hangoztatta. Hozzátette, hogy ebben semmi új nincs, hiszen Oroszország vezetői sohasem tisztelték az emberéletet. “Leltári tárgyaknak tekintik az embereket, akik vakon végrehajtják az őrült parancsokat. A háborúban elesett oroszokat névtelen sírokba temetik, hogy még a holtak se emlékeztethessék a Kremlt saját bűntetteire” – jelentette ki a tisztségviselő. Hozzátette: meggyőződése, hogy Oroszország előbb-utóbb felelni fog az Ukrajna ellen elkövetett bűntetteiért.
A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a birtokában lévő júliusi adatok szerint 36 300 orosz zsoldos és 2900 hivatásos orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában.
(MTI)

Scroll To Top