Ukrán válság – Washington még nem ismerte el Turcsinovot - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Washington még nem ismerte el Turcsinovot

A Fehér Ház hétfőn tartózkodott attól, hogy Ukrajna törvényes elnökeként ismerje Olekszandr Turcsinovot, és sürgette, hogy a választásokig hátralévő időszakra alakuljon szakértői kormány Kijevben.

Jay Carney elismerte, hogy az ukrán parlament Turcsinov személyében törvényesen választotta meg saját új elnökét, de nem nevezte őt ideiglenes államelnöknek, amint a kijevi törvényhozás képviselői tették. Kijelentette: Washington támogatja, hogy “az intézmények megfelelő működésének biztosítása érdekében normalizálódjon a helyzet”.
Az Egyesült Államoknak nincs tudomása az ukrán parlament által leváltott elnök, Viktor Janukovics hollétéről – tette hozzá a szóvivő. “Noha demokratikusan megválasztott vezető volt, tetteivel aláaknázta a legitimitását, és ténylegesen nem ő vezeti az országot” – mondta Carney.
Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy Janukovics “elvesztette legitimitását”.
Carney szerint amerikai hivatalos személyek megkezdték egy potenciális, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) általi támogatást kiegészítő segélycsomag előkészítését, hogy elősegítsék az új kijevi kormányzat stabilizálódását. Az amerikai támogatás nagysága egyelőre nem ismert, de washingtoni illetékesek szerint annak folyósítását megelőzően létre kell jönnie egy átmeneti kormánynak.
William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes és Jack Lew pénzügyminiszter e tervek szerint Kijevben kedden és szerdán találkozik az ukrán politikai, gazdasági és civil szervezetek képviselőivel. Lew hétfőn Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával és Arszenyij Jacenyukkal, az ukrán Batykivscsina (Haza) párt vezetőjével egyeztetett.
Carney szerint az Egyesült Államok Ukrajnával, európai partnereivel és Oroszországgal is együttműködik abban, hogy Ukrajna erőszakmentesen jusson túl a nehézségeken. Szavai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki pénteken telefonon beszélt amerikai kollégájával, Barack Obamával, érdeke a békés politikai átmenet.
Megismételte azt, amit Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó mondott egy nappal korábban: nincs ellentmondás aközött, hogy Ukrajna közeledik Európa felé, közben pedig megőrzi az Oroszországgal régóta fennálló gazdasági és kulturális kapcsolatait.
Jen Psaki közölte, hogy az Ukrajnának szánt segélyt a kongresszusnak is jóvá kell hagynia. A külügyi szóvivő elutasította azt a felvetést, miszerint az ukrajnai befolyásért folyik a harc az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország között.
John McCain republikánus párti szenátor nyilatkozatban sürgette, hogy ha az ukrán parlament kész meghozni a szükséges szigorú és népszerűtlen reformlépéseket, akkor az EU és az IMF mellet az Egyesült Államoknak késznek kell lennie támogatni az országot.(MTI)

Scroll To Top