Ukrán válság – Visszaverték az ukrán katonák a szeparatisták rohamát a donyecki repülőtérnél - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Visszaverték az ukrán katonák a szeparatisták rohamát a donyecki repülőtérnél

Újabb támadást indítottak a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok péntekre virradóra az ukrán fegyveres erők állásai ellen a donyecki repülőtéren és környékén, de utóbbiak sikeresen visszaverték azt – számolt be róla közleményében a “terrorellenes” hadművelet (ATO) parancsnokságának sajtószolgálata.

A Kelet-Ukrajnában folyó harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője eközben arról adott hírt, hogy értesülései szerint az elmúlt két napban Oroszország egy különleges alakulatot és egy 2SZ4 Tyulpan (Tulipán) típusú 240 mm-es önjáró aknavetőt juttatott a kelet-ukrajnai Donyec-medencébe.
A “terrorellenes” hadművelet előző nap közölte, hogy a szakadárok a donyecki repülőteret védő ukrán katonák ellen vegyi fegyvert készülnek bevetni, amire a Tyulpan aknavető alkalmas.
Timcsuk szerint jelenleg igen feszült a helyzet Horlivka és Debalceve településeknél is, ahol a szakadárok orosz katonai segítséggel folyamatosan szorítják vissza az ukrán egységeket. A Donyeck megyei Sznyizsnében a szakadárok és az orosz erők haditechnikai eszközök javítására alakítottak ki szerelőbázist. Ez a szakértő szerint azt jelentheti, hogy az orosz csapatok hosszabb távra rendezkednek be Kelet-Ukrajnában.
Timcsuk arról is beszámolt, hogy a Luhanszk megyei Antracit és Sztahanov városokban a szakadárok lázadoznak “orosz vezetőik” ellen, és saját “népköztársaságot” akarnak létrehozni. Szavai szerint az önhatalmúlag kikiáltott luhanszki és a donyecki “népköztársaságokban” vezetőváltások történtek a közelmúltban, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) ügynökeit az orosz hadsereg felderítői váltották fel a szakadár entitások élén. Timcsuk hozzátette, hogy a különböző helyi szeparatista csoportok többször keveredtek egymással tűzharcba az elmúlt napokban.(MTI)

Scroll To Top