Ukrán válság – Vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom is szerepel a szankciók között - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom is szerepel a szankciók között

A tagállamok képviselői elfogadták szerdán azt a szankciós keretet, amelynek alapján célzott intézkedéseket, vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat vezethet be az Európai Unió azokkal szemben, akik felelősek Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megsértéséért – erősítette meg egy diplomáciai forrás az MTI-nek.

A név nélkül nyilatkozó diplomata elmondta, hogy a konkrét lista még nem készült el azok neveivel, akik felkerülnének a szankciós listára, ám nagyon valószínű, hogy hétfői tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek már erről is dönteni fognak majd, ha addig nem javul a helyzet, és Oroszország nem tesz lépéseket a konfliktus enyhítése érdekében.
A neve elhallgatását kérő forrás azt is elárulta, hogy a tagállamok diplomatái egybehangzóan úgy értékelték, hogy ami jelenleg a Krímben történik, az korántsem nevezhető a feszültség enyhítésének, ahogyan ez a követelés az utóbbi hetekben Moszkvával szemben megfogalmazódott, sokkal inkább az orosz jelenlét konszolidációja tapasztalható.
Múlt heti rendkívüli csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfői úgy döntöttek, három lépcsőben helyeznek kilátásba büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni fellépés miatt. Első lépésként azonnal felfüggesztették Oroszországgal a vízumkönnyítésről és az új partnerségi megállapodásról szóló tárgyalásokat. Emellett kimondták, hogy ha a békés, tárgyalásos rendezés érdekében a következő napokban nem történnek érdemi lépések, akkor második lépésként célzott beutazási tilalom bevezetése és vagyonbefagyasztás is napirendre kerülhet, és a következő EU-orosz csúcstalálkozót is lemondhatják. Harmadik lépésként az állam- és kormányfők széles körű gazdasági, kereskedelmi szankciók bevezetését vetítették előre abban az esetben, ha az oroszok további lépéseket tesznek a helyzet destabilizálása felé.(MTI)

Scroll To Top